Svensk mässling historia. Hur fick vi bort dödligheten?

Annan benämning: morbilli

Så här beskrev Smittskyddsinstitutet, som 2014 blev Folkhälsomyndigheten,  men är det en bra beskrivning?

”Mässling är en vanlig och mycket smittsam barnsjukdom i länder med låg vaccinationstäckning. Dödligheten kan vara hög hos spädbarn. Mässling förekommer nuförtiden sällan i Sverige på grund av ett väl fungerande allmänt vaccinationsprogram.

Förebyggande åtgärder

Det finns ett mycket effektivt kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, och vaccinet ingår i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1982. Därför riskerar endast följande grupper att insjukna i mässling:

 • mottagliga barn under 18 månaders ålder, som inte hunnit få sin första vaccinationsdos
 • icke immuna personer som var för gamla för att vaccineras när mässlingvaccinet introducerades som barnvaccin i Sverige
 • personer som av olika skäl frivilligt har avstått från vaccination
 • personer som invandrat till Sverige som varken haft sjukdomen eller blivit vaccinerade (alla nyanlända barn under 18 år erbjuds vaccination i Sverige).

Risken för ovaccinerade att få mässling är påtaglig vid utlandsresor – även inom Europa.”

Så långt SMI.

Det finns en grupp som också kan få mässling trots att de inte tar upp det och trots att de säger ”endast”. De som är vaccinerad mot mässling HAR också fått det.

Av första stycket får man intrycket att ”spädbarn ofta dör av mässling, men nuförtiden sällan i Sverige på grund av ett väl fungerande allmänt vaccinationsprogram

Man skulle vänta sig av hur de skriver att om man tittar på historiska dödligheten så borde sambandet se ut som A eller B i diagrammet nedan.

direkt länk till original

Om det var bara åtgärden i 1982 som spelade avgörande roll, skulle man vänta sig en kurva som den blåa A.  Om det fanns andra saker som höll på påverka positivt, men att vaccinet 1982 ändå hade avgörande effekt skulle man vänta sig
något liknande röda B kurvan.

Efter mycket letande förgäves efter statistik om detta på nätet, fick jag snabb hjälp på biblioteket och har nu gjort ett diagram för Sverige från SCBs statistik:

Smittkopps och Mässlingdödlighet i sverige
Röda linjen, mässlingsdödlighet,  går starkt ner 1865 och kring 1885. Kan det var då vaccinet kom?

Eller kanske 1915 när det börja minska igen efter att planat ut ett tag.

När började detta utomordentliga vaccinationsprogrammet mot mässlingen?

1982!
(Eg. gäller detta kombinations vaccinet MPR. Det fanns ett rent mässlingsvaccin från 1971, men även detta är 20 år efter 1950)

Då var dödligheten tämligen borta (från 1865 till 1950 hade det minskat med 99,7% !! Hur stor roll i minskningen denna period? Ingen!)

Men den gula kurvan för smittkoppor ser ganska likt ”A” ovan som skulle beskriva vad man väntar skulle hända om en effektiv åtgärd sattes in omkring 1875. När kom smittkoppsvaccineringen?   Jenner gjorde sina försök 1796.  (båda Phipps pojken och Jenners egen vaccinerade son dog unga: 20 resp 21).  Smittkoppsvaccination av barn under 2 år blev obligatorisk 1816!  Man kan hitta liknande statistik från båda England och Preussen – obligatorisk  smittkoppsvaccination och fortsatt hög (eller t o m högre) dödlig förekomst.

Så när du läser ”poesi” som denna (från sjukvårdsupplysning som http://www.1177.se):

  ”Sverige har i dag låg barnadödlighet och få blir skadade för livet som en följd av allvarliga sjukdomar. Det beror främst på vårt välstånd och goda hygieniska förhållanden, samt förbättrade behandlingsmetoder och vaccinationer

Tänk:

Sverige har i dag låg barnadödlighet och få blir skadade för livet som en följd av allvarliga sjukdomar. Det beror främst på vårt välstånd och goda hygieniska förhållanden (rent vatten, goda bostäder, kylskåp, ingen brist på mat, bättre arbetsförhållanden),  samt förbättrade behandlingsmetoder (och till < 0,3% på vaccinationer)

Jag hoppas att Läkare utan Gränser utökar deras goda satsningar på det vi vet av erfarenhet hjälper mot dödligheten av t ex mässling som rent vatten, akut trauma vård, näring, skydd från elementen. Avled inte våra bidrag och er tid på att vaccinera.

Om folk ifrågasätter att du avstår vaccination?

6 reaktioner till “Svensk mässling historia. Hur fick vi bort dödligheten?”

 1. Såg idag en artikel på http://thepeopleschemist.com/reasons-dont-vaccinate-children-vaccine-supporters-shouldnt-give/ :

  ”Between 1983 and 1990, there was a 423% increase in measles cases among vaccinated individuals. Then in 2006, the largest mumps outbreak in twenty years occurred. Among those infected, 63% were “immunized,” as shown by Neil Miller in Vaccines: Are They Safe and Effective? Others found similar results.”

  Dvs: Mellan 1983 och 1990 [I USA] var det en 423% ökning i mässlings fall bland vaccinerad individer. Sedan, 2006, förekom den största utbrottet av påssjuka på 20 år. Av de som var infekterade så var 63% ”immuniserade” …

 2. Svenska Wikipedia

  Jag lyckades få in denna svenska SCB statistik som visade att dödligheten i mässlingen gick ner 99,7% till 1950 decennier innan vaccinet blev vanlig. Min framstött var tror jag på sommaren, och fick stå kvar några veckor. Innan den väntade reaktionen från de troende ”pseudo-skeptiker” som tagit på sig att vara vakthundar mot de som kan så tvivel om medicinska sanningarna som de lärt sig. Sedan har de styckat upp statistiken och öst in en massa annat så de kunde passa på rensa bort ”dödligheten i mässlingen gick ner 99,7% till 1950 decennier innan vaccinet”. Nu är den enkla sanningen väl gömd. Ordningen är återställd!

 3. Jag skickade detta till någon på en diskussions tråd:

  Du verkar vara jätteduktig på att få fram statistik. Jag har funderat på att se om ”följdsjukdomar” av mässling kan ha tydligt minskat i samband med vaccin. (De kunde inte motivera mässlingsvac med tanke på dödlighet (som var borta), så de pratade om följdsjukdomar till folk [och VAB till ekonomer!]) (Man kanske skall kolla VAB stats ock!)

  Hon svarade:

  Jag snöade in på just kikhosta så den statistiken har jag koll på, dessvärre kan jag inte säga detsamma om andra sjukdomar det vaccineras mot.

  Det du beskriver hade varit jätteintressant att se över. Den enda jämförelsen jag gjort är mässling mot influensa, och där ”vann” säsongsinfluensan med hästlängder om man ser till både dödsfall och komplikationer.

  Speglas inte riktigt i gemene mans rädsla för sjukdomarna i fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *