Solenergi

Jag är inte emot kärnenergi! Men det är viktigt att det utvinns på rätt plats. SOLEN är en väldigt lämplig placering och det är välbeprövat.

Vår egen utveckling har varit starkt förknippad med solen och vår hud har fått uppgiften att skapa livsnödvändigt Vitamin D   från solens UVB strålar. Tyvärr har folk skrämts så mycket för riskerna med överdriven solexponering att de ofta fått för lite sol och fel sorts sol. Men här tänkte jag mera tala om teknisk bruk av solen.

Fleråriga egna goda erfarenheter

Solfångare

Jag bodde på ett torpställe i Ångermanland där vägen slutade i skogen och där nätström inte var framdragen. Vi byggde vår värme/kokning på en vedspispanna som även kopplades till element och en varmvattenberedare. På sommaren behövdes ingen värme, men väl varmvatten. Att elda i spispannan var ingen höjdare i det läget.

Vi installerade en solfångare (2-2½ kvm) på södervägen något lägre än vår 100 liter varmvattenberedare (som var på andra våningen, då vår system byggde på självcirkulation från kökets spispannan). Vi kopplade med något grövre ledningar än brukligt också för självcirkulationens skull.

Den gav oss en god tillgång till varmvatten för dusch och disk under sommarhalvåret. Vi fyllde på glykol i systemet så vi behövde inte tappa ur solfångaren på vintern.

Solpaneler

Vi bodde 1988-1990 i nordvästra Tanzania. Där hade vi god bruk för vår vana att inte ha tillgång till nätström. Vi hade 3 eller 4 30 Watt solpaneler som laddade en 60-90 Ah 12 volt batteri. Det försörjde belysning, batteriladdare/eliminator, stereo, dränkpump, lödkolv, alla direkt på 12 Volt. Vi hade också en omformare 12>240 Volt, 500 W som vi använde främst för att driva en ordbehandlare (Amstrad PCW 5280?) cirka 100W som vi använde 1-3 h per dag.  Vi hade några småverktyg som vi använde någon gång: blender, elvisp, borrmaskin,  liten vinkelslip, (resestrykjärn någon gång om vi hade gott om sol och full-laddat i batteriet!).

Vi hade tänkt först ha en liten bensin elverk ifall vi behövde. Men vi tog en extra solpanel i stället.   Det var bara en vecka på 2 år som vi egentligen saknade den möjligheten.

Kokning skedde på gas eller fotogen spis och kyl/frysskåpet också drevs med fotogen.

Pris och prestanda på solpaneler har förbättrats mycket sedan dess.

Även enkla saker kan spela roll. Kvällsbelysning utan fotogen är en befrielse på många plan. Ekonomisk. Kontroll av ljus. Hälsa (fotogen avgaser är inte bra {jag hatar lukten!}, många barn dör av förgiftning och brännskador).

Koncentrerad solEdmund scientific catalog fresnel lens solar furnace

Jag med en ram med Edmund Scientific 14" solar fresnel lens. Cirka 1960sRedan som tonåring fascinerades jag av koncentrerad solhetta med förstoringsglas. Jag fick sedan en 14 (eller möjligen 11) tums fresnel lins som jag experimenterade med. Den köpte jag från Edmond Scientific’s katalog

 

Dessa linser är vanliga i skolornas arbetsprojektorer (overhead apparater). I bland kan man få tag i någon som skall kastas. Se videon nedanför- en sådan lins kan göras till 2 bättre linser!

I Härnösand finns Absolicon som tillverkar en koncentrerande spegel som gör båda el, värme och kyla.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *