Mat

Jag väljer i första hand plantbaserad (ej: kött, ägg, mjölkprodukter, fisk, kyckling) mat. Främst av resurshushållning och djuretiska anledningar. Inte mot slakten i första hand, men att modern djurhållning ofta innebär grymt, onaturligt liv för, inte minst, grisar och hönor. Jag tror också att vegetarisk med stort inslag av rått och i övrigt minimalt bearbetad är hälsosamt. Kalk och protein behov täcks lätt om man äter tillräcklig mängd kalorier av hela (ej ”raffinerade”) växtkost (WFPB whole food plant based, som är ”vegansk”, men även Coke och chips är vegansk, men inte WFPB!). Omega-3 och Vitamin B-12 kan behöva kompletteras. Förmodligen äter vi (och våra husdjur) mycket mer sädbaserad mat än som är optimalt.

Mat förvaring

Torkning

Torkning har många fördelar. Liten plats och vikt. Ingen energi efter torkningen skett. Lång hållbarhet. Liten förstörelse av näringsämnen på grund av värme. Rätt sura frukter blir riktigt söta.

T ex rädda även skadade svenska höstäpplen:

Det finns svenska undertexter. Om du inte vet hur man hanterar de kolla här

Mjölksyrajäsning

Surkål äter jag några matskedar nästan varje dag. Massor med nyttiga bakterier. God vitamin innehåll. Håller länge. Lätt smält. Låg energi åtgång. Lukten och smaken finns det olika åsikter om, men jag gillar det.

Jag har provat Combucha. Det är en fermenterad dryck gjord med en slemmig SCOBY, ”symbiotic culture of bacteria and yeast,” som bearbetar en sötad té. Det finns många som tycker att det är bra för allt och andra som är mera tveksam. Jag tycker det har en spännande smak, men det är nog bäst att inte ”tro” på det för mycket.

Glasbehållare

Dessa har ingen dålig inverkan på innehållet (Möjligen inte skydda för ljus). Plast kan vara väldigt behändigt (lätt vikt, tålig)  men jag är inte så förtjust i mjukgöringsmedel mm som kan läcka in i maten.

Matlagning

Värme

Varm mat kan kännas trevligt. Grillat luktar/smakar ”sommar fest”. Värmebehandling kan göra att vi får ut mera näring ur vissa livsmedel. Värme kan döda vissa skadliga mikrober  (t ex campolibacter som finns på rå kyckling)

Värme kan förstöra viktiga vitalämnen: vitaminer, enzymer som finns i matråvarorna. Ju högre temperaturer och längre tider desto större förstörelse. Stekning och grillning har högtemperatur och kan alstra cancerogena ämnen.

Wokning har hög temperatur, men mycket kort tid. Detta kan göra att mikrober på utsidan förgörs utan att vitalämnen inuti hinner skadas så mycket.

Kokning blir aldrig så varm som stekning. Vissa vitalämnen kan lakas ur vid kokning och gå förlorade om man inte använder spadet.

Mikrovågor är väldigt behändiga när man vill värma rester eller snabb mat. Men det som händer i maten är inte bara en uppvärmning. När kylda blodpåsar tas fram måste de värmas till kroppstemperatur innan de används för blodtransfusion. En sköterska värmde blod till kroppstemp i en mikrovågsugn. Patienten dog. Det kan hända mer än bara uppvärmning när man värmer i mikrovågsugn! Livsviktiga molekyler kan kanske skadas uppenbarligen. Vad innebär det för mat? Numera (2018) använder jag mikrovågsugn men avråder när det gäller kött och mikropopcorn Varför jag tänker så

Teflon och andra non-stick beläggningar gör att ytan blir lättdiskad och man behöver mindre fett/olja vid stekning, men speciellt vid upphettning släpper de fluorhaltiga skadliga ämnen till maten. Påsarna till mikropopcorn har en Teflon beläggning som skall hindra fett från att läcka ut.  Dessa kan nå höga temperaturer med påföljande gas utsläpp till popcornet!

Bröd

Jag älskar bröd. Samtidigt kan jag tänka mig att helt sluta med det om jag skulle hamna i en akut hälsokris (som cancer). Sädbaserade mat, i synnerhet starkt industriellt bearbetad, har ändrat en massa i vår kropps inre balans av kemiska ämnen, t ex socker nivåer och omega 6/3 balans. Jag ställer mig tvivlande till LCHF som långtidslösning för människor, även om det kan vara ett stortsteg framåt för många som haft problem med den vanliga kosten.

Jag bakar 3-4 limpor i veckan (när vi var 4 som bodde hemma, nu bara 1-2 limpor) i en bakmaskin. En hel sida om bakmaskin
Jag räknar att det kostar 14,49 kr/kg och 7 min / limpa i arbete (Inkluderar även maskinen, el, men ej tid för inköpen, då det är nog ganska likt för bröd eller ingredienser).  Men för att nå den låga tiden, skall du göra 7 uppmätta satser (utan vätska) på en gång. En hel sida om bakmaskin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *