Sol på huden

Sol på huden, om det är för mycket, kan leda till att huden åldras snabbare och att risken för hudcancer ökas. Om man utsätter sig för solen för mycket så blir huden röd och känslig och till och med kan få blåsor. Det skall man undvika. Ha på kläder (ev. hatt för att skydda ansiktet), använd parasoll eller hålla dig i skuggan när du inte vill utsätta dig för mera.

Samtidigt är solens UVB strålning det sättet som vi historiskt har fått den viktiga Vitamin D. Det är först på senare år som vi har förstått hur viktigt Vit D är. De rekommenderade minsta dagliga intag som fanns var inriktad på att undvika engelska sjukan. Nu vet vi att en betydligt högre nivå har mycket stor positiv verkan på många fronter, inklusive cancer riskminskning och minskad muskelmass minskning bland äldre. Se gärna detta föredrag av Dr. Humble (på svenska)

Det är bara UVB som ger oss Vitamin D i huden. Mycket UVB absorberas när den passerar ozonskicktet och ju lägre vinkel desto mer försvinner innan det når ner till oss.
UVA kommer ner, en del UVB passerar ozonlagret, UVC stoppas.

Om jag vill veta hur mycket tid i solen som kan vara lämpligt kan jag börja med att kolla VAR jag är. Om jag söker på Google: ”härnösand latitud” kan jag se att jag har ”latitud 62.63, longitud 17.92″. Du kan skriva ner 63 N  18 E.  Sedan kan jag kolla Ozon skiktet här

http://toms.gsfc.nasa.gov/teacher/ozone_overhead.html  (Denna länk fungerade inte 2015-09-01 och ej heller 2017-2-22 så jag får uppdatera sidan)  men canada hade 273-325 DU

Du kan mata in latitud och longitud för din plats eller klicka på världskartan och sedan ställa in datum. Man kan inte använda dagens eller gårdagens datum! Så ta dagen innan gårdagen!Ev. kan du behöva ta ännu en dag tidigare. Jag provade 2012-09-07 på sept 9 men det fanns inte värden än så jag fick ta sept 6 som gav 308 DU (provade andra datum också 5:ingen uppgift, 4: 255 DU; 3: 304 DU; 2: 277 DU; 1: 291 DU  och kollade 60 grad Norr och 10 grad Öst sept 4 och fick 264 bara för att se hur det varierar.)

vad är UV ljus

Sedan kan man gå till denna sida (engelska):

http://nadir.nilu.no/~olaeng/fastrt/VitD-ez_quartMED.html

De har en mer detaljerad (norska) variant:

http://nadir.nilu.no/~olaeng/fastrt/VitD-enkel_kvartMED_v2.html

Man kan få UV index värden för idag i Sverige på www.smhi.se

Du behöver läget i grader. T. ex. Härnösand  62° 38′ 10″ N / 17° 56′ 28″ E   blir cirka 62,6 N  och 17,9 E
Jag matade in dessa värden  i  den enklare och dagens datum May 14  valde skin : Blond caucasian (”vit”) och lät resten vara som de var. Klickade [Press here ….] knappen och fick:

Recommended UV exposure of face, hands and arms at least every other day to obtain sufficient vitamin D, equivalent of 25 micrograms vitamin D, if no dietary vitamin D is available:

Processing … (this may take a minute) Done 
Output: 
minimum recommended exposure time (hours:minutes)
0: 9

Vad innebär det? Om du har ljus hud, klar himmel mm som var inställd, och går ut mitt på dagen (cirka kl 13 på sommartid) med bara armar, händer och ansikte,  kan du få  25 mikrogram VIt D = 1000 IU om du är ute minst 9 minuter. Att de säger ”varannan dag” är för att de officiella riktlinjerna för Vit D är så lågt satta.   Med samma inställningar men för en mörkhyad skulle 37 minuter i solen behövas.

Då vitaminet bildas i huden och är fettlöslig och tar upp til 48 timmar att helt komma till blodet, kan man förlora mycket av det bildade vitaminet om du tvättar dessa hudpartier med fettlösande ämnen (som tvål). Det hindrar inte att du tvättar andra ställen som armhålan och grenen som inte får sol i alla fall.

UTC tid är 2h mindre än svensk tid på sommaren. Så om du vill ställa in en annan (än mitt på dagen) tid, skriv in svensk tid -2h där det står UTC. Ex: om klockan är 9:30 i Sverige så är UTC = 9,5-2 = 7,5  Så en ljus hyad som går ut i solen 9:30 skulle behöva minst 24 min för att få samma mängd Vit D.

Det är många som säger att är solen lägre än 45 grader på himlen får man ingen vitamin D bildning. Den norska sidan verkar något mera optimistisk.

2015-09-01 med UVB mätaren fick jag 16 IU Vitamin D3 per minute  och norska sida gav 19 min för att få 25 mikrogram D3, fast formulering är något oklar, om det gäller man skulle få 25 ug då eller om att göra det varannan dag skulle ge 25 ug /dag.
Norska sidan räknar ”In order to assess the fraction of the body that is exposed to the sun, the Lund and Browder Chart for skin burns provides an indication: Face 3.5%, neck 2%, trunk 26%, hands 6%, arms 14%, legs 14%, thighs 18%.” med 25% = ansiktet armar och händer. Deras mål är att motsvara en 1000 IU Vitamin D(3?) oral.  1 IU = 40 ug

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *