Om Moodle

I samband med att jag upptäckte lärplattformen Moodle i Januari 2006 bestämde jag mig för att skaffa ett eget webbkrypin att ha för att helt fritt pröva de möjligheter jag ser. Webhotellet SiteGrounds 5 dollar i månaden paket inkluderar enkelt iordningställande av Moodle
Particularly_helpful_Moodler_2013_4_Feb_2014_63c0cd43
kursplatser (även flera oberoende på en domän) och möjligheten att använda andra kraftfulla webbverktyg som CGI-skripter (fast stödet för PERL kanske skall upphör snart) <-2018 märker att ljudet är osynkat! ) . Min huvud-Moodle här. Har du problem med Moodle?

Jag provade först om Moodle kunde hantera lärobjekt i SCORM format som vi hade producerat på Nationellt Centrum för Flexibelt Lärande (CFL) där jag arbetade. Det hanterade de bättre än andra lärplattformar jag provade. Så jag kollade mera.

Jag hade arbetat mycket med interaktiva frågor som ett sätt att hjälpa elever i distansutbildning.
Helpful Moodler 2014
När jag undersökte Moodles stöd för ett sånt sätt att arbeta blev jag stormförtjust. De hade jätte bra interaktiva frågor. En hade gjort en modul som hade mönsterigenkänning med regular expressions som var en frågetyp som jag hade skissat på att utveckla.

Jag har certifiering 100, 101 och 200 i Moodle. Mitt deltagande i användarforum och Moodles wiki dokumentation har gett mig statusen (”badge”) ”Particularly Helpful Moodler” (speciellt hjälpsam Moodle-användare).

Jag har gjort den svenska versionen av Moodle demo kurs. Den bygger på standard engelska demo kursen men har några flerhelpful Moodler 2015 moment som jag lagt in. (Hela ”lessons” modulen är inte översatt.) Du måste skapa en log-in för att t.ex. prova interaktiva frågor i ”test” eller ”lektion”. Det finns en sida där du kan byta språk (båda på interface och innehåll.)

Jag har en del videotutorial om Moodle på svenska och engelska.

Svenska video

Skapa en enkel kurs på en kvart

Att registrera sig på en Moodle kursplats

Animering om hur man registrera sig i Moodle  (FLASH) Du måste ha ljudet på för att höra svenska kommentaren.

 Att göra saker i en Wiki i Moodle

En bra introduktion till WIKI i moodle  

Den är på engelska men har bra Undertexter som man kan få auto-översatt till Svenska.

Att använda CLOZE/Embedded frågor (som elev)

Animering(FLASH) som går snabbt utan ljud. (Man kan pausa med play/pause knappen)

Att uppgradera Moodle med Fantastico

Många webbhotell har automatiska tjänster för att installera och uppgradera Moodle. Jag har använt www.siteground.com som har fantastico som gör att man kan installera Moodle på ett par minuter. Moodle kunniga rekommenderar att göra installationen själv utan sådana program, men dessa snabba installationer kan fungera bra i sysnnerhet om du håller på börja med  Moodle.

  Animation(FLASH) (gjort 2008) om uppgradering av Moodle med Fantastico.  (bra ljud)

Engelska video

Att använda inbyggda statistiken för att förbättra interaktiva frågor och göra om betygsättning automatiskt

Det finns en video på engelska om hur man rättar/ändrar/översätter strängar som visas i Moodle. Det finns en hel sida om detta som även har videon.

 Ett exempel på att använda Moodle för att följa upp en annan webbkurs

Jag arbetade på CFL med att göra de flesta övningar till kursen SAFIR English. Alla övningar var gjorda i FLASH och var omarbetningar av tidigare övningar gjorda för kursen SAFIR som används för Svenska för Invandrare undervisning. Båda kurser har då mycket varierade övningar med ljud, bild och interaktion. Jag fick lära mig att arbeta med Actionscript för att kunna byta ut text och ändra ljud och göra andra anpassningar.

Ibland var det frustrerande då många övningar hade lättare kunnat göras till minst lika bra övningar inom Moodle. När jag körde fast på en sida där man hade många olika frågetyper på en sida och mina ActionScript mentorer var upptagna, provade jag göra en Moodle variant. Jag gjorde sedan Moodle varianter till alla ”What have you learned?” testsidorna. 

Vilka fördelar finns i att ha frågorna i Moodle? Läraren/handledaren kan följa elevens framgång. Man kan enkelt förbättra och utöka frågorna och feedback som eleverna får.

Hur kan man prova Moodle?

Vid https://moodlecloud.com/features/ kan man gratis skapa siter, kurser, ha 50 användare med all tillbehör, inklusive webbkonferens. Enda kruxet är att om den är inaktiv mer än 14 dagar så tas det bort. En av de mest sympatiska egenskaper hos Moodle är att det är väldigt enkel att exportera en backup av vad man har skapat så man kan importera på en annan site, och det bör man göra om man riskerar att bli inaktiv ett slag. Troligen går det att importera även till samma site för att sätta igång den igen.

Annual price in AUD* 0 80 / year 250 / year 500 / year 1,000 / year
Get Started Sign up Sign up Sign up Sign up
Max users 50 50 100 200 500
Max file storage 200 MB 200 MB 200 MB 400 MB 1 GB
Latest Moodle version x
Unlimited courses and activities x
Personalised site name x
Mobile app enabled x
Web conferencing with BigBlueButton x

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *