För några år sedan hörde jag någon på YouTube nämna att man kunde öka sitt intag av nyttiga antioxidanter med kraftigt färgade potatisar. Så jag sökte på Internet och kom till https://larsviken.se/ som hade sorten Blaue Annelise.
”Blaue Anneliese är med sin intensiva blåa färg en riktig raritet. Sorten inbjuder till kulinariska utsvävningar i köket.” ”Färgprakten bidrar dessutom med massor av antioxidanter. Kan med fördel skördas tidigare på säsongen som en primör och användas i sallader eller rosta i ugn.”
På egenskaper fliken där kan man hitta, bl a: Hög resistens mot nematoder, medel resistens mot Bladmögel och skorv.
”Matlagningsegenskaper: Bakpotatis, Fritera Lätt mjölig, Ugnsrosta”. Jag har mest kokt de.
”Odlingsegenskaper: Lättodlad, Ätbar, Inlagring” Lite luddigt. De har klarat lagring i jordkällare bra. Min erfarenhet: lätt odlad. De kan ha lite spretigt växtsätt, som jordgubbar. Mörka potatisar är svårare att se vid skörden, så det är lått att missa en del, i synnerhet de mindre. De kvarvarande övervintrar bra och kan skördas om man råkar de på våren. Annars växer de upp som nya plantor nästa säsong.
Jag har tidigare odlat blåa potatisar. (Blå kongo, kanske blå mandel?) som var klart blåa men där färgen försvann då de koktes.
Dessa däremot behåller kraftig härlig färg efter kokning! De ger maten en väldigt rolig färgprakt.
Inköp
Sättpotatisen kostar 49kr för 300g (2025). Det motsvarar 162,33 kr/kg. Det är ganska dyrt. Ändå har jag märkt att de har tagit slut tidigt 2023–24, så det tycks vara efterfråga. Jag köpte i alla fall 300g 2022, tror jag.
Förökning
Som boende i Norrland, Härnösand, vill jag förlänga växtsäsongen så mycket som möjligt.
Jag brukar sätta ut potatisar i små krukor i ouppvärmda växthuset i april. Jag brukar dela potatisar, med ett ”öga” på varje del. Jag låter snittytan torka minst ett dygn, gärna i sol, innan jag sätter ner de i jord i krukorna. Jag tror det minskar risken att de kan angripas. Genom att dela så, fick jag många plantor att sätta ut redan första året. Du kan se hur det ser ut här: https://photos.app.goo.gl/nNhHHpJp4ZPKYf5T8
Det blev stora ”bär” efter potatis blommorna. Jag provade att spara frön från bären inför 2024 odlingen. Det kom upp små plantor som jag satte ut i mindre delar av trädgården. Knölar är genetiskt identiska med moderplantan. Frön, däremot, ger inte samma egenskaper som knölar.
Då de började från så små plantor, blev dessa ”frö knölar” rätt små. Det fanns några som var nästan vita, några nästan lika blåröda som Annelise, och några som var ganska rosa i köttet. Intressant, men jag var ursprungligen ute efter mera (färgrika) antioxidantrika potatis. Jag tror jag överger de nya för att undvika förvirring bland sorterna.

Matlagning
Jag har kokt de. Gjort potatismos och rotmos med de. Gjort wedges och pomme frites i airfryer. Jag är ingen finsmakare som kan skilja deras smak starkt från andra sorter. Men färgen känns stimulerande och antioxidanter bör ge, minst, en placeboeffekt 🙂 .

Being one of our colourful varieties they are rich in antioxidants, particularly anthocyanin which lays claim to a variety of health benefits including improved cardiovascular health, dementia prevention and increased longevity. As well as the fact that potatoes are very low in sugar and salt and are gluten- and fat-free this variety is definitely one to try if you are looking for a healthy meal option.
https://morghew.com/shop/blue-anneliese/
Jag äter WFPB low SOS (whole food plant-based, low salt oil sugar). Nedan har jag använt tunna skivor kokt Annalise som ostersättning (med bryggerijäst och örtsalt på) som smörgåspålägg.

Denna sida är ganska färdig. Jag trodde jag skulle hitta mera egna bilder. Om du vill ha mer info, eller få en del att prova, kan du ringa Jeff +46 70 3580306 !