Brödmaskin

Fördelar:

Färskt bröd har en ljuvlig doft och smak. (Fastighetsmäklare lär ofta ha en bakmaskin som de kör innan en lägenhetsvisning!)
Man vet vad som är i det och kan påverka det.
Bröd kan göras billigt. (Även maskinen kan fås billigt. Du kan ofta köpa en nästan oanvänd maskin (eller helt oanvända gåvor!) på loppis. Kom vid slutet av loppis och kolla att omblandaren, i botten av kärlet, finns, att axeln verkar tät och kärlens nonstick beläggning är hyfsat intakt, och i så fall bjud 80 kr. Acceptera 100  🙂 )
Kan göras rätt snabbt, man behöver inte diska båda blandarkärl och bakform då de är samma.

Nackdelar:

Brödet har alltid samma form (=lite tråkig). Det är alltid ett hål i botten där blandaren finns. (Om ingen vill ha hålbiten, kan man skära bort den, torka, t ex i varm luft ovan kylsåpet, och krossa till brödsmulor för användning i annan matlagning.) Det gör bara en limpa i taget så det är mycket förberedelse för en limpa (om du inte gör som jag beskriver nedan.) Kanske nonstick beläggning är inte bra för mat. (Men det bröd du ev. köper är troligen gjort i nonstick formar ändå.) Kanske de flesta har för mycket sädbaserad mat i vår kost. (Vanligaste sädesprodukterna har oftast inte samma näringsinnehåll som förut.)  Att få brödet ur formen kan ibland vara ”mer än att vända den”. 

Brödmix:

OBS Denna sats kan ev. vara för stor för din maskin. Se till att inte låta bakmaskinen arbeta obevakad med en blandning du inte har använt förut! (För stor sats kan rinna över bakkärlskanten och ner på värmeelementet och orsaka rök och ev. brand!)

5 dl vetemjöl (vanligt går bra, trots att bruksanvisning säger ”special”)
1 msk socker (för att mata jästen)
1 dl grahamsmjöl (eller grovt rågmjöl, men råg är mer svåruppjäst )
1 dl specialvetemjöl kan göra att det jäser upp luftigare
1 tsk salt
1 msk brödkydda (och/eller kummin)
1 kryddmått askorbinsyra  (ej helt nödvändigt, men det skall göra degen smidigare. Kanske lite Vitamin C överlever gräddningen)
(1 matsked olja/fett, förut. Men senaste åren slopat helt. Använde först bakmargarin, men jag vill begränsa transfetter, gick över till rapsolja. Men alla oljor är ju lika ”raffinerade” som socker och har mer än dubbelt så många kalorier per gram som socker.)

Vid bakningen:

+ 1 tsk torrjäst (i bottenhörn av blandarkärl om bakning skall fördröjas eller i speciell behållare på några maskiner)
+ 1 brödmix sats enligt ovan
+ cirka 3 dl vatten (denna mängd kan påverka hur tung, hur högt det jäser, hur ytgräddad det blir. Du måste prova ut. Det är bäst att vara hemma första gångerna. Jäser det för mycket, kan deg rinna ner på värmeelementen och orsaka rök eller brandfara!)
(+ 0,5 dl morotsfiber [efter juicing], + gröna blad (t. ex. kirskål, torkade smulade eller färska mixade) om man vill)

Rationellt?

Att de flesta brödmaskiner inte används efter ett tag beror, tror jag, på att de gör bara en, inte speciellt stor, limpa per gång. Ställtiden: att plocka fram, mäta och plocka tillbaka och städa tar rätt många minuter. Därför gör jag alltid 4-6 extra uppmätta blandningar i gamla mjölpåsar som jag har klippt ner 5 cm. Uppmätningsordningen ovan är tänkt så man kan alltid se vilka ingredienser man redan har lagt i. (I synnerhet socker och salt är lätt att ta miste på om man har 7-8 blandningar framme.) Jag bruka peta en grop i mitten av blandningen innan jag häller i oljan/fett. Detta gör att det är mindre risk att olja/fett når påsen. Jag har aldrig haft problem med olja/fett som härsknat trots att det stått i rumstemp, men en brödmix blir aldrig stående mer än 2 veckor hos oss även om vi gör 7-8 st.

Tidsåtgång för 1+7 bröd

1 minut, ta fram påsar
1 minut, ta fram ingredienser
12 minuter, mäta upp
2 minuter, hopplock
2 minuter, städa

18 minuter totalt dvs 2,25 minut/limpa (+ 1-2 minuter för att sätta igång med jäst o vatten). Om man bara hade gjort en limpa skulle allt utom uppmätningen tagit lika långt så 1+1+3+2+2 = 9 minuter för en ensam limpa.
1905-7-4 14:27 14:56 = 29 minuter 1+6 br men det var störningar under tiden
2005-10-27 7 bröd 16min

Vad kostar det?

Här finns några prisanteckningar från 2012:
1 paket torr jäst 4:50 (20ml räcker till 4+ limpor) (Jag har 2 gånger köpt ½kg förpackningar (utomlands). Första fungerade utmärkt. Den andra var dålig.) Man måste använda torrjäst om man har tidsinställd start. Om det skall gå igång direkt kan man använda färskjäst eller till och med bottensats av jäst från hembryggd läsk!
1 pkt vetemjöl 2 kg 8:50 – 11:90 (5-7 limpor)
1 grahammjöl 1½ kg 17:90
Brödkryddor storpack Junikryddor 60kr/400gr eller 120kr/1 kg

2012 maj fick jag fram ett pris för ingredienser för en 660 g limpa till 7,53 Kr eller 11,42 kr/kg

gram Ingrediens kr/kg kr
290 vetemjöl 5,2 1,508
14 socker 10 0,14
7 brödkrydda 1201 0,84
64 graham 12,6 0,8064
8 salt (fling) 1002 0,8
71 spec. vetemjöl 12 0,852
12 olja/marg 24 0,288
8 torr jäst 2883 2,304
279 vatten    
400 Watt El gräddning
max 1h
14 0,43
100 Watt El deg bearbetning
ca 2 h
14 0,2
0,36 kWh 2020 uppmätt    

1(Billig storpackspris brödkydda)
2(högt pris, fling salt)
3 (Det finns storpack till lägre pris, vikten överskattad: 3g troligare)
4(Tillsammans högst 0,63 kWh, om 1 kr/kWh, samma i kr)

21 min för att göra ingrediensblandningar för 7 limpor
2 min starta bakning, 2 min Diska form
totalt 7 min/limpa
Maskin kostnad om man gör 4 limpor/vecka 11 mån/år i 3 år med en ny maskin 700 kr/maskin blir det: 1,33 kr/limpa för nymaskin (och man kan hitta nya maskiner billigare också)
 
Total kostnad (men det finns flera ställen man skulle kunna pressa priset) 9,49 kr/limpa (utom 7 min arbetskostnad) eller 14,39 kr/kg (Det finns arbetstid som går åt för att ta hem och lagra ingredienser , men om vi jämför med att köpa färdig bröd så finns motsvarande tid åtgång där. Ingredienserna kan lagras rätt länge till skillnad från färsk bröd. )
 

Fallgropar

Det kan vara väldigt jobbigt att skära riktigt färskt bröd. Det fastnar på kniven. Limpan är mjuk och svår att greppa. Ibland kan det vara bra att skära igenom skorpan från alla hörn först och sedan försiktigt, med rent blad, genom mitten.

Ibland kan mjöl i hörnen bli kvar där! Då blir degen för blöt. Jag brukar tittar ett tag efter det har börjat blanda. Om inte hörnmjölet kommit med så petar jag med en bambu grillpinne (så man inte repar beläggningen).

Om man glömmer att lägga in jästen och upptäcker det när gräddningen inte pågått så länge, kan man stänga av den och ta ut degen. man kan göra rätt kul tunnbröd genom att kavla ut det mjuka innanmätet, gärna med lite sesamfrö och salt, och grädda i stekpanna.

Om man råkar ut för att strömmen till bakmaskinen bryts kan man inte räkna med att den kommer ihåg var den var i processen. Är man redan in i andra jäsningen eller påbörjad gräddning kan man stoppa in hela formen i en vanlig ugn och grädda färdigt. Om inte gräddningen har börjat kan man helt enkelt börja om med kortast möjliga program. På grund av den då långa bearbetning så kan det finnas ökad risk för överjäsning, så man bör hålla ett öga på det.

Om man vill kunna använda glutenfria brödmixar så går det inte med alla brödmaskiner. En lämplig maskin måste ha ett kortprogram som inte gör en andra knådning, annars faller glutenfritt bröd ihop.

Om man behöver en reservdel, som en borttappad eller trasig omblandare så kan det med alla omkostnader gå på 300kr. Bättre att köpa en extra maskin på en loppis.Klar limpa i brödmaskinsform

Jag har oftast använt äldre maskiner som inte har möjligheten att välja gräddningsgraden. Min familj gillar inte hårda brödkanter, så jag brukar bryta av gräddning 5-10 minuter innan programmet vill. Det kan kanske också fixas genom att öka vattenmängden.

Om du vill fästa frö (vallmo, sesam, osv) på brödtoppen, kan du efter andra knådningen då den har börja jäsa upp igen fukta ytan (med en blomspruta eller blöt pensel) och sedan lägga på fröna.

Om du inte har en bruksanvisning för brödmaskiner kan du förmodligen hitta någon som liknar din här (engelska). Ofta får man söka i ”bread machine” bilder för att hitta någon som liknar din. (Många modeller är bara ommärkta.

Jag hittade anteckningar (i Diiigo) från en hemsida som verkar ha försvunnit:

Köpte själv min första bakmaskin för 2 år sedan – på annons. Ville testa grejen att på ett enkelt sätt “skapa” sitt eget bröd. Det var ouppackad ur kartongen…. kanske en icke önskad gåva 🙂 ??

Fick snabbt igång den och lärde mig med tiden att använda den … och resultatet blev oftast super!

Efter några månaders exprimenterande gick dock något snett…. jäste lite för mycket och degen “rann över” bunkens kant och ned på elementen i botten på maskinen. Vaknade av brandvarnaren och fick springa ut på balkongen med hela maskinen! Den brann upp…. 🙂 ….inte helt men lagret till veven i bunken “skar”. Testade att finna reservdelar… men det kostade mer än en helt ny maskin!

Efter en eller ett par månader saknade jag det nybakta brödet… och sökte igen på annons efter en bakmaskin. Hade för andra gången tur att hitta en “oönskad gåva”…. även denna ouppackad!

Köpte också en digital köks-våg… för att inte upprepa branden…. 🙂

Har nu bakat ett år med min andra bakmaskin och är super-nöjd!

Till alla som inte provat en bakmaskin – dessa “oönskad gåvor” finns nog lite varstans – sök och prova!

Har följande tips:
– Jag använder inte timern…. och kan då använda färsk jäst vilket jag tycker ger ett bättre resultat (1/3 jäst till 3dl degspad.)

Jag vet att jag har provat någon gång att använda färsk jäst. Det vore intressant att ha en jäst/surdeg kultur att prova.

Helt nöjd med denna sida? Jaså inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *