Java simuleringar

Jag har använt en massa simuleringar i fysik undervisning Fysik A där finns även länk till Fysik B sidan.

Det har varit många ”virusar” (eller annan elak kod) som har försökt använda svagheter i äldre versioner av Java och äldre Java applikationer. Därför har säkerhetsinställningar, båda i webläsare och i själva Java-språket app, skärps betydligt.

Har man tur så kommer varningen ”Är du säker du vill köra denna Java applikation?” och om man befinner sig på ett ställe som man litar på, t.ex. en skola sida med simuleringar, så kan man välja ”Ja” och den kör igång. (Samtidigt KAN även vanligtvis pålitliga ställen bli smittad av elak programvara, så vill man vara ännu säkrare, kan man köra en virtuella dator genom t.ex. Sandboxie och tillåta sig köra misstänkta program eller hemsidor utan att några skumma program installeras i sin riktiga dator.)

Det kan vara svårt att hitta vad man skall göra när man provar en sida som innehåller en Java applikation och får en varning ”säkerhets inställningar har stoppat” och man får inte reda på VAR det har stoppats ens.

Java.com är källan för att testa sin installation ,  ladda ner (gratis) senaste version av Java , och få information om hur man skall komma åt problem.

För att komma åt appletarna i mina samlingar måste man tillåta min webplats i Java inställningar. https://www.java.com/sv/download/help/win_controlpanel.xml beskriver var man hittar den inställning i Windows varianter.
t ex för Win XP:

  1. Starta Start-menyn i Windows
  2. Klicka på Program
  3. Leta rätt på programlistan Java
  4. Klicka på Konfigurera Java för att starta kontrollpanelen för Java

Varför blockeras Java-applikationer av mina säkerhetsinställningar i den senaste versionen av Java?

På https://www.java.com/sv/download/help/java_blocked.xml  får man reda på det och vad man kan göra. Om inte det finns visssa säkerhets inställningar i själva appen och en certifikat som säger vem som gjort den, stoppas det. Dessa saker kan bar åtgärdas av den som programmerar appen. Jag har hundratals appar gjort av väldigt många olika programmerare.  Jag kommer inte att kunna kontakta alla.

men jag har inte haft eller hört andra som fått problem med de som jag har i samlingen. Då kan du få de att fungera så här:

Som provisorisk lösning kan du använda funktionen Undantagsplatslista för att köra applikationer som har blockerats av säkerhetsinställningarna. Genom att lägga till URL:en för den blockerade applikationen i undantagsplatslistan kan du köra den med vissa varningar.

Så här lägger du till URL:er i undantagsplatslistan:

  • Gå till kontrollpanelen för Java (Windows: Klicka på Start och sedan på Konfigurera Java)
  • Klicka på fliken Säkerhet
  • Klicka på knappen Redigera platslista
  • Klicka på Lägg till i fönstret Undantagsplatslista

Klicka i det tomma fältet under fältet Plats för att ange URL:en

Jag har angett, för att komma åt mina samlingar: http://www.tupo.biz
och för säkerhetsskull även: http://tupo.biz

(URL:en måste börja med http://

Även när man har gett tillstånd för en viss domän, får man oftast gett tillstånd att ”köra” java varje sida med java som man laddar.

 Webläsare inställningar

Man måste oftast ge tillstånd för Java i webläsare också. Man kan hitta t.ex för

 

Chrome stöder inte längre (från version 45) Java.  (enligt  http://java.com/en/download/faq/chrome.xml)

Problem?

Har du fortfarande problem, hör av dig så kan jag lägga till mer här. Det kan vara en del bök med att få igång Java, men simuleringerna kan vara såpass givande så det är värt att få till det.

2 reaktioner till “Java simuleringar”

  1. I chrome 42 och ovan får man sätta in ” chrome://flags/#enable-npapi ” i URL fältet och aktivera npapi och sedan starta om webbläsaren. (Man får ändå ger ”kör” tillstånd för varje Java applet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *