Solen skiner men ingen vitamin D får man!

Större delen av året har vi ingen möjlighet att få vitamin D av solen. Man behöver UVB ljus som träffar huden för att bilda vitamin D. Om solen är lägre än 45 grader över horizonten (= din skugga är längre än dig) då går solljus genom så lång sträcka i atmosfären att nästan all UVB har försvunnit. Så även på sommarn måste du vara ute just när solen är som högst  för att få någon UVB och därmed vitamin D.

Även om det finns mycket mer att utforska, så är redan många överens om att vi har större nytta av MER vitamin D än man trodde förut. Se t. ex. en ny artikel i illustrerad vetenskap: http://illvet.se/manniskan/halsa/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

Jag hade börjat läsa flera som skrev (troligen omkring 2005) att vårt behov av vitamin D var betydligt större än man trodde förut. Jag började ta en del tillskott, men samtidigt är det inte självreglerande  (som bildning i huden) när man äter vitamin D. Och det kan finnas risker med för mycket vitamin D, även om nästan alla har större risk för för lite. Feb 2008 lyckades jag till slut tjata mig till en mätning av min vitamin D nivå som visade sig vara 54 nmol/l, som räknades som ”bra” då det låg inom riktvärdena  25-125 nmol/l.  Det var inte speciellt lugnande för mig då läkaren som först uppmärksammade mig på betydelsen av vitamin D skrev ”

Your vitamin D level should NEVER be below 32 ng/ml. Any levels below 20 ng/ml are considered serious deficency states and will increase your risk of breast and prostate cancer and autoimmune diseases like MS and rheumatoid arthritis.

Mitt värde motsvarade 21.6 ng/ml.  Så det gällde att få in mera. Jag försökte sola mera när solen var högt, men det är så liten del av året det går i Sverige. Upptäckte för ett par år sedan att t o m i Spanien i November får man ingen UVB.

 Hur jag gör nu

Jag tar vitamin D tabletter ytterst sällan nuförtiden. Bara när jag är på resa. Anledningen är att,  sedan snart 2 år, tror jag,använder jag en gammaldags UV lampa. Jag var orolig att kanske en så gammal lampa inte längre gav UVB. Många lamptyper tappar sin UVB strålning med tiden. Så jag köpte en UVB mätare . Och båda gamla UV lamporna som jag köpte på loppis gav UVB. Den ena hade en genomskinlig hylsa man kunde fälla över, och den blockerade UVB helt.

Trots att solarier av rätt typ kan ge bättre vitamin D tillskott  än tabletter, så var jag inte helt säker jag kunde rekommendera min variant, tills nu.

2017-okt 26  fick jag min Vit D3 status i blodet kollad.  Det var 83 nmol/l  eller med andra enheter 33,2 ng/ml . Även om jag ligger under nivån som afrikanska stamfolk som är ute mycket, som våra genetiska förfäder, 46 ng/ml (115 nmol/L), så är det ändå över målet som Vitamin D Council föreslår vore lämpligt för 97% av folk, 30 ng/ml.

 

Av gamla vana kör jag med en 1g brustablett för C-vitamin när jag inte tror jag behöver mera den dagen. Annars rekommenderar jag renare C-vitamin källor än brustabletter  (2017: nu tar jag ½-1 tsk askorbinsyra (2½-5 g [2500-5000 mg]) med några droppar stevia i stället )

Så nu efter lång användning och blodkoll, kan jag rekommendera UV lamp-metoden för vitamin D om du får tag i en lämplig lampa.

Kom ihåg: Titta inte på lysande UV lampa! (Några sekunder då och då gör inget. Men en gång höll jag på skruva sönder någon apparat medan jag bestrålade mig, och även om jag inte tittade direkt på den, var den inom synfältet då och då. Nån dag senare kände jag en mildare ”snöblindhets” känsla. Glad att det var mild, då det kan vara mycket plågsamt!).  Bra uppgifter om risker för synen av UVB, UVA och även blå ljus. UVB stoppas av framsidan av ögat och kan skada hornhinna och lins, de andra UV sorter kan skada näthinnan på baksidan av ögat.

Kom ihåg att inte ha igång för länge! Från början hade jag en typ äggklocka, men ibland när man läste något spännande kunde man glömma att avbryta. Nu har jag alltid en nedräkningsklocka som bryter strömmen efter 15-20 minuter. När du börjar kan det vara bäst att ta bara 5 min första dagarna och sedan öka på stegvis.

Om du har mörk hy behöver du längre tid i UVB för att få tillräckligt med Vitamin D än ljushyade personer. De som är allra mörkast kan behöva upp till 6 gånger så mycket.  Det kan vara viktigt att få det kollad på en vårdcentral. Det brukar inte vara en standard test (ännu), så du måste nog begära det och motivera det.

UVB LED lampa?

2018 januari: Jag har beställt en LED lampa som ger UVB. Det är en sort som används för att disinficera luft i flygplan. Det har gjorts mätningar som visar att det ger Vitamin D produktion, men jag vet inte hur mycket. Skall bli spännade att prova!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *