Kolhydrater- bra eller dåliga?

Det finns en hel del människor som har upplevt bättre hälsa när de ändrat kosten från ”standard” till Atkins, eller nu LCHF dieter, med låg kolhydrat och hög fett. Jag tänker inte ifrågasätta att dessa kan ge bättre erfarenheter än vanlig kost och vanlig medicinsk behandling för många med hälsoproblem. En del svenska läkare tror starkt på det https://www.dietdoctor.com/ och  http://annikadahlqvist.com.    Om man kollar förteckning på LCHF forskning de kan peka på så tycker jag att bristen på studier som täcker längre tidsperioder bör ge en anledning av avvakta. Många hälsoproblem är knutna till insulin som hanterar socker i kroppen, så LCHF kan kringgå problem med insulinresistens genom att begränsa sockret i blodet.

Samtidigt undrar jag fortfarande hur det blir på sikt jämfört med andra, plantbaserade, kosthållningar, i synnerhet på längre sikt, dels för personerna och även för jorden.  Jag har också träffat många som har haft problem att följa LCHF varianterna. Det har också kommit fram att insulinresistens orsakas av fett!

En ingående kritik (med många referenser) om LCHF

Om du klickar på YouTube och ser den där kan du se alla referenser om du klickar ”Show more”.

Hurra för stärkelse! ? !

Denna doktor märkte när han var läkare för en socker plantage på Hawaii hur arbetarna (av filippinsk och kinesisk härkomst) hälsa blev sämre för varje generation. Första generation mådde bra, åt mest ris- & grönsaks-kost (=massor av kolhydrater!). Nästa generation mådde sämre. Tredje generation, trots samma gener, var fet och sjuk och hade helt anammat SAD = Standard Amerikanska Dieten (mycket djurprodukter, fet, raffinerade saker som socker, oljor och mjöl oftast industriellt bearbetad med värme och syntetiska tillsatser).

Svenska läkare på ungefär samma linje Läkare för Framtiden

Vad tycker du?

I synnerhet om du tycker att något i fel i hans resonemang eller om du har andra starka källor som talar emot, skriv gärna en kommentar nedan!

En kommentar till “Kolhydrater- bra eller dåliga?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.