Vitamin D dagen

Hur vi behöver Vit. D i olika åldrar

Hur vi behöver Vit. D i olika åldrar

Den 2 November är Vitamin D dagen. Det fick jag reda på i Vitamin D Councils nyhetsmail första gången 2014. Och i samma veva fick jag ”Dags för vaccination” lapp ifrån landstinget. Landstinget menar väl, de tror att nyttan är värt riskerna. Jag har hittills inte sett något som gör att jag tror på den påstådda nyttan av vacciner, så de är för mig, inte värd någon risk alls. Enligt Cochrane forskningslaget ” 71 people would need vaccination to prevent one case of influenza ” alltså: man behöver vaccinera 71 personer för att förhindra 1 (ett) fall av influensa. Så de 70 andra som fått vaccination utsätter sig för ev. risker utan någon nytta.

Men om jag inte vill få influensa i vinter? Då satsar jag på Vitamin D (och gärna vitamin C, men det är inte dess dag). Jag kan förstås få förutom minskad influensa risk även få ”biverkningar” av D-vitamin: minskad cancerrisk, ökad muskelmassa, mindre risk för MS, och en massa andra ”hemska” biverkningar!  🙂

Vitamin D dagen 2014 gjorde jag en liten video. Bara en tagning och ingen separat mikrofon, men jag tror man kan uppfatta det mesta.  (Jag har börjat göra undertexter till den. Klicka på [CC] knappen i YouTube spelaren om du inte ser några undertexter.

Jag tog tillskott några år, men har nu ett par år kört med UVB på huden (med lampa större delen av året) i stället och har mycket bra Vitamin D nivå. Billigt, bra och vitamin nivå utan överskottsrisk. (Men bränn inte huden!!)

Sol eller lampa på huden för vitamin D

Mer om UVB-mätning för att se om lampa ger vitamin D

3 tankar kring ”Vitamin D dagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *