Termografi

Mammografi brukar förespråkas för kvinnor för att upptäcka bröstcancer. Strålning i sig ökar risken för cancer. Hoptryckning, förutom obehaget, skulle kunna orsaka spridning av metastaser. Det är, trots att det fortsätter rekommenderas, flera studier som kommer fram till att det inte är en bra idé.

Om vanliga mammografi:

Vad kan man göra i stället? Man kan förstås manuellt känna efter klumpar, men han i videon ovan säger att rekommendationen att göra det varje månad leder till flera överdiagnoser och onödig och skadlig behandling (inkl biopsier). Det är bättre att bara vara uppmärksam på tydliga ändring.

Ett effektivare sätt att hitta pågående förändring i ett tidigt läge är att använda Termografi. Jag vet inte hur många ställen som erbjuder det, men jag tänkte försöka samla här en del resurser om det.

I Stockholm finns åtminstone http://thermografi.com/medicinsk-termografi/  som ligger mycket centralt.  Denna man har 20 årig termografi erfarenhet (idrottsskador mm från början) och finns i Stockholm. När jag frågade 2015: cirka 900 kr för halvkropp och man skall ha kroppsdelen utan kläder och beröring i ca 15 min och själva bild tagningen cirka 10 min.

Hans kamera är en proffsig FLIR 640 (30-40kkr 2015 aug)

Email: ingemar@thermografi.com

Hemsidan http://www.thermografi.com

telefon: +46707685270 inom sverige: 0707685270

I Uppsala finns www.provista.nu/

Februari 2016 hittade jag denna sida där man kan boka termografi i Halmstad:

https://m.timecenter.com/kohm/?place_id=3765&utm_source=mp&utm_medium=mp&utm_term=termografi%20&utm_campaign=#choose-category-ovriga-behandlingar

Här är en kort artikel om ”En inspektör på Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har noterat en verksamhet i Stockholmsområdet vars överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet hon beskriver som tveksam”. Återigen är det fråga om att läkarna är väldigt hårt hållna till att följa de vanliga rekommendationerna, ANNARS. Jag inbillade mig förut att läkarna, då de utvalts med bra betyg, gått en lång utbildning, har praktik, borde ha större frihet att följa upp andra sätt att bota utan att riskera anklagas för kvacksalveri. Men Icke.

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2014/12/03/lakare-erbjuder-alternativ-mammografi/

Tipsa gärna om flera ställen man kan vända sig genom att skriva i kommentar nedan eller kontakta mig.

Härnösand

September 2016 – Jag har skaffat en termografisk kamera tillsats till smart phone och håller på kolla dess möjligheter. Den verkar ha en tillräckligt upplösning och känslighet för att upptäcka biologiskt betydelsefulla avvikelser. Den använder ingen yttre strålning, det bara använder värmestrålning från din kropp. Helst skall du ha överkroppen avklädd i ett svalt rum (18 grader) i 15 minuter först så temperaturer stabiliseras och djupare liggande skillnader kan upptäckas. Du får gärna ha med en partner/kompis för att ta själva fotografering. (Kanske min fru instämmer också! 🙂 )

Det kan även visa temperaturhöjningar på andra delar av kroppen från inflammationer av andra skäl. Många exempel Det kan även användas på djur och tekniska felsökningar.

Om du finns nära Härnösand kan jag erbjuda termografering. (Ev. kan jag göra på anna plats i samband med resor, eller om många skulle vara intresserad på samma plats i samband med en presentation).  Jag tänker ta 400 kr för en termografering på mindre än 30 minuter. Jag kan hinna med 2 st (ev. fler om förberedda) för samma pris under den tiden. Du får bild/video tillsänt på mail eller messenger. Om man vill göra en uppföljning som tar under 15 minuter kan det bli för 200 kr.  Om en grupp är intresserad, kan man tänka sig hinna med många på kort tid = låg kostnad.  Själva bildtagningen kan gå på 2 minuter/person om folk är beredda. (Sedan tillkommer ett par minuter per person att maila ut bilderna.)

Jag ställer inga medicinska diagnoser, men en termografisk dokumentation av termperaturvariationer kan hjälpa dig och din läkare, och andra med relevanta kunskaper, att nyansera ett beslut om behandling, uppföljning.

2 reaktioner till “Termografi”

 1. Ifall det, https://www.svd.se/a/57142917-637e-37da-b1d8-79052719e095/svensk-rontgenlakare-tjanar-miljoner-pa-verksamheten-genom-kopplingar-till-privata-foretag-mammografi-lonsam-affar , försvinner

  Svenska Dagbladet

  SVENSK RÖNTGENLÄKARE TJÄNAR MILJONER PÅ VERKSAMHETEN GENOM KOPPLINGAR TILL PRIVATA FÖRETAG Mammografi lönsam affär

  Publicerad 2002-02-16

  SVENSK RÖNTGENLÄKARE TJÄNAR MILJONER PÅ VERKSAMHETEN GENOM KOPPLINGAR TILL PRIVATA FÖRETAG
  Mammografi lönsam affär
  Tjusiga hemsidor gör reklam för mammografikurserna på exotiska resmål.
  För åtskilliga av de inblandade handlar det om prestige, karriärer, men framför allt om pengar. Bara i USA omsätter mammografiindustrin över trettio miljarder kronor per år.
  En av de svenskar som har privata ekonomiska intressen i mammografin är Laszlo Tabar. Han är röntgenöverläkare sedan slutet av 1970-talet på lasarettet i Falun och därtill huvudmannen bakom mammografistudien i Dalarna som 1985-1986 startade mammografivågen i flera länder. Den studie som fått mest kritik för vetenskapliga brister och felaktigheter.

  I alla år har han varit en av de ivrigaste förespråkarna för mammografi och vid fredagens mammografimöte i Stockholm spelade han en huvudroll. Genomgående redovisar han de högsta siffrorna för mammografins livräddande effekter, jämfört med övriga utvärderingar.
  Samtidigt har han under en lång tid bedrivit en omfattande internationell affärsverksamhet till stor del baserad på den skattefinansierade svenska mammografistudien. Han ger vid sidan av läkarjobbet kurser i mammografi via sitt amerikanska företag, som numera heter Mammography Education Inc med säte i Scottsdale i Arizona.

  I år anordnar företaget och Laszlo Tabar sammanlagt tolv kurser i bland annat Kalifornien, på Hawaii, i Hongkong och Malaysia.
  Kurserna hålls på luxuösa hotell på välkända turistorter och kostar cirka 9 000 kronor per deltagare. På företagets hemsida finns reklambilder som visar de vackra omgivningarna och de tjusiga hotellinteriörerna.
  Verksamheten sponsras bland annat av världens ledande tillverkare av mammografiutrustning och tillbehör.

  För att locka deltagare till en kurs som är förlagd till Sverige anges att den ger en ”stimulerande balans” av professionella, sociala och kulturella aktiviteter även för medföljande maka eller make.
  Enligt programmen för flera av kurserna, till exempel den på Hawaii i fem dagar i oktober i år, är undervisningen begränsad till förmiddagarna. Efter klockan 13.00 kan tiden disponeras för andra aktiviteter.
  På hemsidan anger Laszlo Tabar att han sysslat med denna affärsverksamhet sedan 1980 i Europa och 1985 i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Asien. Det innebär att den startade medan Laszlo Tabar fortfarande ledde den kritiserade mammografistudien i Dalarna. Den startades i slutet av 70-talet och redovisades för första gången 1985-1986. Ett ekonomiskt intresse som aldrig redovisats i de många vetenskapliga rapporterna.
  Enligt uppgifter från skattemyndigheterna tjänade Laszlo Tabar år 1999 fem miljoner svenska kronor och hade en förmögenhet på åtta miljoner kronor.
  Laszlo Tabars mångåriga affärsverksamhet är väl känd inom röntgenläkarkretsar, men det är svårt att hitta någon som öppet vill kritisera den.

  Den enda som inte vill vara anonym är den mångårige kritikern av mammografi: familjeläkaren Göran Sjönell.

  – Det här liknar de alltmer uppmärksammade problemen med forskares ekonomiska bindningar framför allt till läkemedelsindustrin och egna företag, säger han. Numera krävs att läkare och forskare öppet redovisar dessa kontakter till exempel vid rapportering i ledande vetenskapliga tidskrifter.
  SvD har bett Laszlo Tabar om en kommentar, men han avböjer att uttala sig för tidningen.

  Inger Atterstam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *