Dr Mercola

Dr. Mercola har en alternativhälso websida som var ett av ställena jag hamnade på när jag sökte ”alternative treatment for prostate cancer” för många år sedan. Jag hade en gammal vän i USA som hade fått diagnosen och de tänkte sätta in ”radiokativa frön” i hans prostata. Även om jag förstår att radioaktivstålning skadar cancerceller mer än vanliga celler (för att de delar sig oftare), så känns det inte som första alternativet för mig. Strålning i sig är också en cancer orsak. (Vännen fick radioaktiva frön och överlevde inte speciellt länge.)

”Bra” saker

Mercolas sida verkade intressant och hade en hel del referenser till sina artiklar, så jag satte upp mig i hans mailinglista. Saker där jag tycker att hans artiklar har varit ”bra” (=tålt kritisk granskning, visat sig funka för mig i praktiken, ibland presenterat idéer som först flera år senare accepterats av vanliga media) har varit:

  • kritik av medicinska forskningsläget
  • kritik av vaccin säkerhet och effektivitet
  • EFT, knackning på akupunkturpunkter, som ett starkt verktyg för hälsa
  • kostens innebörd för hälsa och vikten att minska pesticider, konstgödsel, allsköns syntetiska ingredienser i bearbetad (”förädlad” ”berikad” ”raffinerad”) mat och vikten av att öka intag av gröna blad och många andra växter och många traditionella kryddor och örter
  • vitamin Ds viktighet och möjlighet att få med UVB från sol eller lampor
  • kritik av skolmedicinens huvudinriktning på att dämpa specifika symtom med patenterbara syntetiska kemikalier i stället för att stärka kroppens helhetshälsa
  • olika möjligheter att positivt påverka kroppen med motion

Saker där jag inte håller med

Men det finns viktiga saker där jag inte håller med honom.

Mikrovågsugnar

Han har (minst) en stor sida om mikrovågsugnar.  Det som står hos honom (och flera) ledde till att jag i många år har undvikit mikrovågsugnar. I samband med att Dr. Greger inkluderade forskning som visade att mikrovågat mat kunde t o m ha mer antioxidanter än ångkokt, tänkte jag att jag måste försöka gå till botten med mikrovågsugnar och skrev en artikel om hur jag numera använder mikrovågsugnar.

Jag är fortfarande försiktigt med mikrovågor som används i kommunikation. (Stänger wifi på natten. Håller inte mobil och trådlöst nära kroppen. Använder gärna tråd snarare än trådlöst.) Jag är inte rädd för värmepåverkan från mikrovågor i hushållet, men jag är öppen för att, inte minst pulsade, mikrovågor skulle kunna störa kroppens signalsystem.

Stora delen om påverkan av VGCCs är inte heller relevant för matlagning, men handlar om att störa kroppens signalsystem.

”Pall has calculated that these VGCCs are over 7 million times more sensitive to microwave radiation than the charged particles inside and outside the cell, which means the currently established safety standards are off by a factor of over 7 MILLION.” Om det är SÅ stora effekter, borde man kunna påvisa det med enkla försök. Det är enkelt att ”calculate” (beräkna) saker.  (Som WHO som beräknade hur farlig ”svininfluensa pandemin” skulle bli, och som beräknar ”hur många liv som räddats av mässling vaccin”.  Jag skulle kunna ”beräkna” hur många fler som fått förlamning på grund av polio vaccin än skulle fått utan vaccin. Allt beror på vilka antaganden ingår i beräkningen. En beräkning i sig gör inte något sann.)

Jag har inte nog grund för att acceptera eller avfärda VGCC faran.

En av käll-länkarna går till https://www.veteranstodayarchives.com/2011/06/11/original-microwave-cooking-report/ som pryds av en variant på plantor och mikrovågat vatten som kommer från en sida med den medvetet förfalskade varianten.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.1585/abstract sammanfattar han med ”This study found that broccoli ‘zapped’ in the microwave with a little water lost up to 97 percent of its beneficial antioxidants. By comparison, steamed broccoli lost 11 percent or fewer of its antioxidants. There were also reductions in phenolic compounds and glucosinolates, but mineral levels remained intact.” Om man läser studiens abstract så tar den upp detaljen att folathalten i broccoli kunde minska med 97% med mikrovågat (men även vanligt kokt minskade 66%). Slutsatsen i den uppsatsen var att ångkokning var bäst för att behålla ”Phenolic compounds” i broccoli. Man måste betala för hela studien, så jag kan inte detaljerna där.  Mot detta kan man ställa Dr Gregers sammanställning om antioxidanter och kokningssätt (där mikrovågning är bästa sättet!)

En annan länk, http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09064719950135623, skall visa vitamin C minskning av mikrovågor för sparris. Men på samma sejt http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07373937.2014.936558?src=recsys kan man hitta att mikrovågs behandling av potatis innan frysning gav bättre antioxidant innehåll än kokning och ångning.

Hertels artikel, som aldrig kan hittas i urssprungsform, brukar vandra runt bland de troende. Jag nöjer mig nu med citatet:”Hertel wrote: There are no atoms, molecules, or cells of any organic system able to withstand such a violent, destructive power for any period of time. This will happen even given the microwave oven’s low power range of milliwatts.” Det är inte bara effekten som är låg. Varje foton av mikrovåg har mindre energi än till exempel vanligt synligt ljus. Om inte det kan visas något specifik resonans (samsvängning) som stärker det (förutom att den är avstämd för vatten- som är grunden för dess möjlighet att överföra värme dit) så känns detta som tom överdrift.

Videon om mikrovågor och hjärtat: https://youtu.be/_EI9fZX4iww
är intressant som försök. Men den har ingen relevans för påverkan på mat. Däremot om det är rätt utfört kan det vara viktigt då den skulle visa en mycket tydlig påverkan på åtminstone en del människor. Tyvärr kan jag inte hitta den redogörelse som skulle ”snart” (2010) tryckas i en peer reviewed tidskrift fastän det gått över 7 år. Det verkar lite skumt.

SUMMA Jag är inte imponerad av den artikeln.

Kost

Jag läste och provade hans idéer om ”riktig smör” och ägg, t o m råa. Jag dog inte. Jag mådde inte annorlunda när jag började eller slutade.

Lockande beskrivningen: cancerceller behöver socker för att klara sig- low carb- ketogenic kost kan svälta ut cancer. Jag hade LCHF som en variant jag funderade på OM jag skulle få märkbar cancer (vi har alltid cancerceller i kroppen som tas om hand i tusentals varje dag).

Han är tämligen tveksam till vegetarisk/vegansk kost.  Ju mer jag kollat, desto mer jag kommit fram till att ”whole food, plant-based, oil free” är troligen det bästa för de flesta, och jag satsar på det nu. ”Whole food” kan jag inget bra svenskt ord för (möjligen ”hela vegetabilier”), men exempel:  valnötter i st f oljor, frukt i st f socker, gurkmeja i st f cumarin raffinerad ur det, även apelsiner i st f apelsin juice. ”vegansk” är etiskt bra, men kan vara dålig- som CocaCola och Chips är vegansk, men ingen hälsohöjdare.

Jag är övertygad om att människor kan, åtminstone kortsiktigt, få bra resultat med LCHF (låg kolhydrat, hög fett; eller ketogen) kost med vikt, diabetes, epilepsi och ev andra åkommor. Det finns inslag som gör att det kan vara bättre än ”standard kost”.  Det kan också kallas ”paleo kost” som bygger på en romantisk bild av människor som framförallt jägare,  trots att moderna analyser av bajs och tandbeläggning visar att paleo människor åt oerhört plantbaserat. (Visst är det bra [för människorna] att människor i utsatta lägen, inte minst i Norr, kunde komplettera med djurprodukter för att överleva. Det betyder inte att det är bästa för oss när vi kan välja.) Förutom att så mycket i vår kroppsutförande gör att vi tillhör växtätarna (även om vi inte är ”rena” herbivorer).

Jag har kontaktats av folk som mått dåligt på LCHF. Jag har sänkt LCHF på min cancer alternativlista, inte minst efter https://www.chrisbeatcancer.com/dr-gonzalez-dismantles-ketogenic-diet-for-cancer/
Med brasklappen att människor är olika, så tycker jag att Hög karb, låg fett, (hel)plantbaserad (minimalt bearbetad) kost verkar vara bäst för de flesta sjukdomar inklusive cancer. Känner någon till biopsi-konfirmerad, långt gånget cancerfall som  fått LÅNG överlevnad med LCHF, får ni gärna skicka en länk.

Vet inte

Den produktiva Dr Mercola har många artiklar och jag har inte hållit mig a jour med honom.

Chemtrails

Att det hänt att amerikanska militären har spritt skit i luften även i sitt eget land är nog sant.

Att det görs i stor skala nu överallt?? Om det är så borde man själv rätt enkelt kunna bevisa det med kemiska prov.  Jag har sett exempel på feltolkade ”bildbevis”.

Det är alltid bra att misstänksamt betrakta militären.

Slutsats

Dr Mercola kan ha värdefulla perspektiv att begrunda. Men i vissa frågor tycker jag inte som han.

En kommentar till “Dr Mercola”

  1. Jag har ganska okritiskt tagit till mig det mesta som han skriver eftersom jag blivit helt symtomfri från min reumatism efter att ha följt hans råd om gurkmeja. Uppskattar verkligen att du tar dig tid att granska hans artiklar med ofrälsta ögon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress spam blocked by CleanTalk.