Holistisk Laboratorium

Jag har länge velat samla lite folk som skulle tycka det vore spännande att experimentera med olika verktyg för att utveckla den helhet som är vår mind-body. Det är så mycket spännande vi kan finna i böcker, YouTube, m m men där man känner att man måste leka med det IRL (in real life- i verkliga livet) för att verkligen lära sig det.

Sprid gärna till andra som kan vara intresserade!

Viktigast är att du förmedlar NÄR du skulle kunna vara med, som beskrivs längst ner på sidan. Men om du vill läsa mer om VAD jag tänkt vi skulle kunna prova, så läs så mycket du vill och orkar av sidan. Om du har FaceBook så kan du vara med i en Messenger tråd ”Holistiska Labbet” som vi har.

Nonviolent Communication

I vårt vanliga sätt att interagera är det ofta så att vi använder uttryckssätt (och tankar) som gör att den andre/a (och vi själva!) känner sig bedömda. Ickevålds kommunikation (NVC) är ett spännande alternativ där vi istället utvecklar förmågan att uttrycka våra egna behov och känslor (och hör motpartens). Det leder till minskad låsning i självförsvar.

En sak vi skulle kunna prova är att t ex rollspela saker från boken ”Jag älskar dig och är mig själv”.  Här är ett smakprov, ett par sidor, från den:

Rollspel – att höra ett krav
*En annan deltagare: Så hur kan en person som vill använda sig av NVC svara när någon säger: Jag kan lyssna på dig och titta på TV samtidigt!
*Marshall som den som vill använda sig av NVC: Känner du dig irriterad eftersom du hörde det jag sa som en påtryckning och skulle vilja uppleva dig fri att säga nej till det?
*Deltagare: Naturligtvis, du ställer alltid krav. Herre Gud! Krav hit och krav dit!
*Marshall som den som vill använda sig av NVC: Du är rätt less på krav? Du vill göra saker för att du känner för det och inte för att du känner dig pressad till det?
*Deltagare: Precis.
*Marshall som den som vill använda sig av NVC: Nu känner jag mig väldigt frustrerad. Jag vet inte hur jag ska låta dig få reda på vad jag vill, utan att du hör det som ett krav. Jag känner bara till två alternativ: Att inte säga något och inte få mina behov tillgodosedda, eller att berätta vad jag skulle vilja och att du hör det som ett krav. Hur jag än gör så förlorar jag. Kan du berätta vad du just hörde mig säga?
*Deltagare: Va?
*Marshall: Det här är mycket förvirrande för människor som inte känner till NVC. De växer upp i en värld av tvång. Deras föräldrar kanske har tänkt att det enda sättet att få dem att göra något är att straffa eller skuldbelägga dem. De kanske inte känner till något annat. De vet inte skillnaden mellan ett önskemål och ett krav. De tror verkligen att om de inte gör vad den andra personen vill, kommer de att bli skuldbelagda eller hotade. Det är inget lätt jobb för mig att hjälpa den här personen höra att mina önskemål är gåvor, inte krav. När vi verkligen lyckas kan det bespara oss år av besvär, eftersom varje önskemål blir jobbigt när människor hör det utan ”NVC-öron”.
Deltagare som rollspelar: Jag skulle vilja veta hur jag kan be om det jag vill utan att det låter som om jag pressar dig.
*Deltagare: Jag vet inte.
En annan deltagare som försöker använda sig av NVC: Jag är glad att vi fått det så pass klart eftersom det här är mitt dilemma. Jag vet inte hur jag ska kunna uttrycka det jag vill att du ska höra, utan att du omedelbart hör det som att du antingen måste göra det eller att jag tvingar dig att göra det.
*Deltagare: Tja, jag vet hur mycket den här saken betyder för dig, och … om du älskar någon, så gör du det hon eller han ber om.
*Samma deltagare som ovan: Kan jag påverka dig att ändra din definition av kärlek?
*Deltagare: Hur då ändra?

Just den här fortsätter 4 sidor till. Men vi kan gärna (helst!) ta upp saker i våra liv där man finner det svårt att bli hörd, och rollspela möjliga sätt att gå vidare.

Hypnosis

Jag har köpt några saker från https://hypnosistrainingacademy.com/

Jag har bland annat ”samtals hypnos” och ”snabb induktion”

 • How To Do Instant Inductions
 • Hypnotic Language Shortcut System - Bonuses

  Hypnotic Language Shortcut System 

  Det finns handledningsvideo till alla. Det finns även en uppsättning kort, som jag också har,  för att träna samtalshypnos.

  Just omkring hypnos så kan en tänka ”Kanske de(n) andra tar kontroll över mig!”. Det finns många idéer om hypnos som något konstigt, främmande och kanske farligt. Om du har såna funderingar kan det vara bra att vara minst 3 deltagare för att ingen skall behöva tänka i de banorna. (Egentligen är vi i hypnotiska transer  många gånger om dagen. När du kör bil utan att du medvetet tänker på det, o s v. )

  Jag har gjort en instruktionsvideo om Instant Induction Crash Course  1h 24min tillgängligt, om du följer länken. (Sprid inte länken, då det är egentligen för de som köpt det  [som jag!])

  Andra ämnen, aktiviteter?

  Från början var det NVC och Hypnos som jag ville prova, men ”mind-body” kan omfatta det mesta!  EFT, mindfullness, Havening, NLP, kost, psykotropiska ämnen ….

  Så väck gärna andra förslag! Jag skulle gärna vilja göra filmer och göra experiment (jag har utrustning för att mäta UVB, elektromagnetisk strålning, blodtryck & puls, mikroskop, termografi, enkel hjärnvågsmätning)

  Hur gör vi?

  Träffas i all anspråkslöst.  Gärna hos mig, Gamla Karlebyvägen 14, Härnösand. Enda gåvorna som skall med är er själva. Jag vill att vi ägnar oss åt experimenterandet. (Jag har vattenkokare och pulverkafé om någon behöver 🙂 ).  Vi kan också träffas någon annanstans om ni har bra förslag. Ibland kan många saker göras även med videokonferens verktyg  som Zoom m fl.

  När träffas vi?

  Jag är tills vidare fri från bundna tider. Så jag kan anpassa mig till många förslag. Är du pigg på att prova något där det kan räcka med mig, så kan du ringa, maila, SMSa, mig direkt.

  När vi är flera blir det gärna mer komplicerat att bestämma en tidpunkt som passar så många som möjligt.

  Det finns ett nätverktyg som är bra för att hitta en gemensam tid: Doodle . Just nu (Sept 2018) är det inte uppdaterat, men  Om du klickar på Doodle länken så kommer du till en formulär där du kan bocka för alla de tidpunkter som skulle kunna passa dig.

  man kan bocka överlappande tider
  Hur formuläret som länken går till ser ut.

  Välj gärna ”Table” snarare än ”Calendar” så ser du alla tidsförslag som jag lagt upp. Bocka ALLA tider och datum som kan funka för dig. Inget problem att det är tider som överlappar på samma dag och se till att du kollat alla datum (man får skrolla åt höger till man får med 1 mars) .  Sedan kan vi välja någon datum & tid som passar flera.  Blir det problem med att gå in på Doodle så ring eller maila mig så kan jag sätta in.  Här kommer samma länk igen:  Doodle 

  Jeff  070 35 80 306,  jeff.forssell@gmail.com, faceBook