Brustabletter

Om ni kollat mina sidor så vet ni att jag gillar C- vitamin.

Jag brukade (tills jag skrev denna artikel cirka 2017) ta en brustablett (uppbrutet på 4-5 bitar för att lösas snabbare) i ett stort glass vatten varje morgon. De innehåller 1g = 1000 mg Askorbinsyra. Det räknas som 1250% av ”dagligt referensintag”. Men 200 mg är nog bara tänkt för att förhindra skörbjugg, knappast optimal blodåderelasticitet och immunförsvar.

Brustabletter är trevligt att inta, sötad och kolsyrad. Jag brukar, med gott samvete, bjuda barn på det i stället för läsk.

Hur gör jag med vitamin C vanligtvis nu?

Som ni kommer att se nedan, så kan det vara mycket annat som ingår som höjer priset per g C vitamin och kanske har andra påverkningar som man inte vill. Jag vill också ta mer än 1 g åt gången, så tar jag inte det som brustablett.

Jag tar rent askorbinsyra pulver, (eventuellt, men sällan, buffrad med lite bikarbonat). Då det blir väldigt surt brukar jag söta med Nicks Stevia Drops . Mitt vanliga morgondos: oftast 5g (1 tesked) askorbinsyra plus 3-5 stevia droppar (gärna jordgubbssmak) i ½-1 liter vatten i taget. Att dricka med sugrör har flera fördelar. Om man har sugröret långt bak i munnen så omspolas inte tänderna så mycket att den sura lösningen. (Det är bra att inte borsta tänderna närmaste ½h då emaljen kan vara känsligare). Ett annat fördel med sugrör är att den del av pulvret som ev. lagt sig på botten följer med under uppsugning i stället för att ligga kvar, som jättesur gegga i botten när man har drucket det mesta av vattnet.  Någon dag då jag känner något på gång eller är omgiven av folk som hostar, snuvar eller kräks kan jag öka till 10g och ta en sats till mot kväll om jag inte känner mig helt bra.  För att få bästa verkan skall det vara bäst att ta småklunkar utspridd över dagen. (Då åker mindre ut med kisset, och en rätt hög nivå i blodet hålls igång hela dagen)    Hur gör jag med D vitamin?

Vad innehåller brustabletter?

Detta gäller Multiplex C-Vitamin Apelsin smak 2017:

Ingredienser: surhetsreglerande medel (E330, E500), L-askorbinsyra, maltodextrin, arom, sötningsmedel (E952, E954), rödbetsjuicekoncentrat, fyllnadsmedel (E420), färgämne (riboflavin-5-fosfat).

  • surhetsreglerande medel (E330 = citronsyra, E500= [natrium] bikarbonat), bikarbonat är det som reagerar med syra och skapar koldioxid bubblor. Det gör också om askorbinsyra till askorbat som är mindre störande för magtrakten. Det tvistas om vilken form är mest fördelaktig.
  • L-askorbinsyra det enda jag är ute efter,
  • maltodextrin – en konstgjord socker gjort från stärkelse (majmjöl i USA, vete i Europa- kanske problem för de få som verkligen är känslig för vete) som är billig utfyllnad och söt
  • arom  (säger inte mycket!),
  • sötningsmedel (E952, E954) Cyklaminsyrakalciumcyklamat och natriumcyklamat delar på E-nummer 952. Eftersom de har en bitter eftersmak, kombineras de ofta med andra sötningsmedel, vanligen sackarin eller acesulfam K.Sötningsmedlet förbjöds i USA 1967 och i de flesta övriga länder 1969 efter att det framkallat cancer hos försöksråttor vid mycket höga doseringar, men tilläts igen senare då inga risker kunde påvisas vid normal konsumtion. Det är numera tillåtet i bland annat EUKanadaJapan men ej i USA. Tillsammans med sackarin marknadsförs natriumcyklamat som bland annat suketter. Många brustabletter har E 951 – aspartam  Omdiskuterat ämne som undersökts i decennier. 2005 presenterades en omfattande italiensk studie som visade att ämnet orsakade cancer hos försöksråttor. Året därpå tillbakavisades dessa rön av EU:s livsmedelsmyndighet. Även om jag är tveksam mot alla syntetiska sötningsmedlen, så har jag i synnerhet  valt  att undvika Aspartam. Jag upptäckte också att samma typ av brustablett från samma företag, Multiplex, kunde ha olika uppsättningar av sötningsmedel för de olika smakerna. Så Apelsin hade INTE aspartam, men Hallon hade aspartam. Men sedan 2016 verkar de inte ha aspartam i Hallon smak.
  • rödbetsjuicekoncentrat     (kanske för färg?)
  • fyllnadsmedel (E420 Sorbitol är en sockeralkohol som finns i vissa bär (bland annat rönnbär) och frukter. Den bildas även i små mängder i människokroppen.[1] Sötman är ungefär hälften av sockrets.),
  • färgämne (riboflavin-5-fosfat [E101]  Färgämne som ger gulorange kulör.
    Oftast syntetiskt framställt. Riboflavin är detsamma som vitamin B2 och förekommer naturligt i lever, ägg, mjölk, grönsaker och jäst.).Ovan gällde Apelsin smak.För Blåbärssmak så vill de ha annan färg E132  Indigokarmin är en pH-indikator som används bland annat i sjukvården för att upptäcka tumörer. Indigokarmin är blått i vattenlösning, i dess reducerade former är det grönt, rött eller gult.
    Enligt ”Åkta vara”: KÄNDA HÄLSORISKER: Kan orsaka allergiska reaktioner som klåda och andningssvårigheter.

Skall man ta C vitamin i brustablettform?

Egentligen väger 6 tabletter 26 g => 26/6 = 4,3 g per tablett. Det innebär att över 75% av tabletten är andra saker än askorbinsyra (som utgör 1g).

Det kommer ibland påståenden om att hög c vitamin intag kan ger ökad risk för njursten. Kollar man litteraturen, så har folk med större c vitamin halt mindre risk för njursten. Det finns däremot ovanliga sjukdoms tillstånd där man kan ha större risk för njursten med högre askorbinsyra intag.  Men jag upprepar:  Kollar man litteraturen, så har, i allmänhet, folk  med större c vitamin halt mindre risk för njursten.

Men vad alla tillsatser i brustabletter kan ha för verkan, bland annat ev njursten, är inte lätt att säga.

Jag fortfarande använder brustablett men rätt sällan. När jag har bråttom, extrem lättja eller på resa. Men som sagt ovan, jag tar rent pulver när jag tror att 1g är inte nog.

Så ta helst C vitamin i annan form, men om det är lättare att få i dig eller i familjen regelmässigt så är det definitivt bättre än läsk, ger mer vitamin och mindre socker än juice, troligen nyttigare än mjölk. Jag brukar ha ett urval olika smaker som man kan erbjuda besökande barn (eller vuxna) på i stället för läst.

Hur är de prismässigt?

De brukar säljas för omkring 20-25 kr för ett rör med 20 st 1g tabletter.  Ibland kan man få till ex 2 rör för 20kr.   Det ger ett prisspann på 0,50 – 1,13 kr/g (av askorbinsyra, eg. vitamin)

Översta (sponsrade) träff i en Google sökning på vitamin C  gick till Svenskhalsokost.se som hade 100 tab á 500mg för 129kr nedsatt till 79kr. Det blir  1,58kr/g (tillkommer väl frakt). Men deras innehåller inte en massa saker man är betänksam mot och tillsatsen av nypon är bara att applådera.  (Ingredienser: vitamin C (askorbinsyra), nyponpulver (rosa canina l.), tabletthjälpmedel (mikrokristallin cellulosa, kokosolja, silika).)

När man köper ren askorbinsyra så kan man komma ner i 0,31kr/g för 35g Santa Maria påsar i bak eller krydd delen av Hemköp.

Jag har kunnat komma ner till 0,22kr/g genom Amazon.co.uk om jag köper 1kg.

I sverige har jag kunna hitta ner til 0,15kr/g men då gällde det 7*25kg säckar  0,17 om man bara tog en 25kg säck (men Moms och frakt är inräknat)

Kan andra former av C-vitamin vara värt större pris/gram?

Många hela livsmedel har visat sig ofta fungera bättre än renodlade molekyler (antingen fram processat eller syntetisk). Som gurkmeja kryddan kan verka bättre än  Curcumin en av dess verksamma substanser. Å andra sidan:  Rena substanser kan vara enklare att veta dosering av.

Frukter, bär, vitkål?

Jättebra matvaror som innehåller C-vitamin, OCH en massa andra bra saker. Men om vi skall kunna nå de nivåer som djur som inte tappat förmågan att producera askorbinsyra själva (en get som blir sjuk kan öka sin vanliga produktion av 10g/dag till 50 eller även 100g/dag) så går det inte att äta/dricka sig till de mängder. En 100g apelsin ger drygt 50 mg vit c.  För att få 1 g = 1000mg behövs 1000/50 = 20 apelsinser!   För att få 5g skulle det behövas 100 apelsiner!

Men jag är öppen för att innehållet av andra saker kan påverka, förhoppningsvis förbättra, upptaget.

Lypo-spheric eller Liposomal då?

Denna nyare variant utnyttjar att kapsla in vitaminet i små kulor av fet-membran. Detta gör att mer går från tarmarna till blodet och även kan få in mer därifrån till cellerna. Man kan hitta priser på 399kr för 30*1g  och de lär vara så verksam att jag tycker de kan vara värda att prova.

Intravenöst?

Då måste man ha någon som kan det och vara någonstans där man får använda det.  I Sverige (och det flesta länder, så är det inte accepterat trots att det finns mycket erfarenhet, även i ”peer reviewed” journaler, som pekar på dess värde. Jag tänker snart resa någonstans och prova det.

2019 uppdatering: Jag bestämde mig för att rensa ut rotkanaler och ev. kvarvarande ”kaviteter” (kvarvarande infektioner efter tandutdragningar) med Higgins Protokollet och dra ut mina 12 kvarvarande tänder och få protes. Åkte till en klinik i Tijuana. Då, enligt protokollet, får man intravenöst vitamin C 50 eller 100 g / gång, dagen före, utdragnings&upprensningsdagen, och dagen efter.  Jag fick inga biverkningar, inga infektioner.  Jag vill gärna finna eller hjälpa skapa möjligheter att i Sverige få IV vitamin C.

3 reaktioner till “Brustabletter”

    1. Då Askorbinsyra (det egentliga vitamin C) är vattenlöslig, om det har rörts om ordentligt och fortfarande finns slagg som kommer i botten, så måste det vara ”något annat” som du förmodligen inte har någon anledning att dricka. Egentligen blir askorbinsyran i brustabletter omvandlad till askorbat när den reagerar med natrium bikarbonat (som bildar då koldioxid bubblor). Men även askorbat är vattenlöslig och själva reaktionen gör nog att allt går in i lösning. Häller man ren askorbinsyra i vatten, kan man få pulver (eg små kristaller med tusentals molekyler) av det som ligger på botten om man inte rör om ordentligt under tillräckligt långt tid. Därför dricker jag gärna med sugrör så man få i sig det som annars skulle bli en väldigt sur bottensats. Om man har sugröret långt bak på tungan som kan man också förhindra eventuella syraangrepp på tandemaljen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *