Moodle
Moodle är den fantastiska lärplattformen som alla som vill använda webben som en resurs för utbildning bör bekanta sig med. Jag har en egen sida om det.
Avancerade 3D animering
Google har en fantastisk 3D cad program, SketchUp där man kan göra häftiga 3d skapelser: hus, maskiner osv. Man kan lägga upp en serie scener som man kan köra igenom som om man gick igenom skapelsen. I betal versionen kan man exportera det som film. Men du kan använda fria verktyg i samband med Sketchup för att göra samma sak. Wink är ett gratis program som kan spela in saker på din skärm. Man kan sedan redigera det på lite olika sätt i Wink. Klippa bort delar, förlänga andra. lägga in ljud och förklarande textrutor.
När jag skulle ge förklarande feedback om en fysik fråga om snötyngd på takbjälkar gjorde jag denna SketchUp konstruktion och gjorde en webbanvändbar Flash animering med WINK: Snö på takbjälkar
Enligt Wikipedia finns SketchUp Pro tillgängt gratis för utbildning nu för tiden.
Graphritare
Graphmatica använde jag många år. Den var Shareware (30 dagar prov, $25) och vi hade ett antal (12?) licenser på SSVH men det stod förut att även studenter utan råd kunde använda den. Den kunde även visa samband som x^2+y^2= 25 utan omskrivning. Finns även svensk version.
Graph.exe är freeware och har nästan alla egenskaper som graphmatica hade. (Men man måste ha f(x)= _______ formen (eller med parameter). Här är en liten Wink animation om Graph.exe användning som jag har gjort. (Inget ljud eller annan förklaring bara en demo).
Online java baserade räknare med grafritning och hjälpsidor om graphmatica kan du hitta under min resurssidor om matematik och grafritare.
Office Paket
Libre Office, Open Office är fria paket som kan göra det mesta som Microsoft Office kan: ordbehandling, kalkyl, presentationer mm. Den är också bra på att öppna MS office filer och kan även spar i det formatet. OBS det kan vara retsamma skillnader när man öppnar på olika plattformar. T ex en sak som blev en ensidig utskrift kanske får 2 rader på sida 2 på den andra.
Google Docs är också mycket användbara. Den kan inte fintrimma utseende lika mycket som Libre eller MS office men har fördelen att det hela tiden sparas ”på molnet” och man kommer åt överallt med en vanlig webbläsare. Man kan också utdela tillgång till andra du vill samarbeta med och ni kan arbeta samtidigt på samma dokument och utbyta commentarer och chat meddelanden .
Vid tillfället går in SÖK här på webbsiten.
Så jag stoppar in en länk till en fyskisk simulering av hur en induktor (spole) fungerar i en elektrisk krets.
https://www.facebook.com/reel/354099720766890
Tydligen något som heter spintronics.
Jaf har en liknande analogi med strömmande vatten och en trög turbin.