Windows/dator problem? Puppy till undsättning!

Min skrivbordsdator med XP höll på krascha gång på gång i morse. Tog och dammade ur kylfänsar  på processorn och försökte igen. men det kraschade om och om. Då gjorde jag vad jag alltid gör när en dator kraschar eller inte uppför sig på annat sätt. Satte in en Live CD/DVD med PuppyLinux. Denna synnerligen kompakta kraftpaketet brukar få igång en användbarhet på några minuter, även om HDisken skulle vara väck. Du kan snabbt få reda på vad som funkar rent maskinellt. Du kan kolla mail, surfar, skriva dokument, bilder.  Sedan kan du försöka fixa: Vanligast är att något i Windows har blivit fel. Man kan kolla om hårddiskarna fungerar, partitionera om de, sätta boot flaggor, ta bort filer du inte kommer åt i Windows mm.

Just nu är jag fortfarande i Puppy. Passade på att se om jag kunde få igång min skrivare, en HP PSC 1210 allt i ett maskin. Den kan vara besvärlig att installera även i Windows. Jag hittade inga drivrutiner i standard filer som kom med Puppy. Provade puppys chat kanal på Freenode.net. Där var det någon (på Kanariöarna) som kunde hjälpa mig hitta drivrutin för den, först för utskrifter och sedan skanning. Passade också på att byta till en bättre chatklient, xChat, som stöder fil överföring mm.

Puppy kan vara ett bra alternativ för att få igång maskiner som inte orkar med senare versioner av windows, och vars gamla Windows version har fått snigel fart och stöder inga moderna saker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *