Vitamin C – när är det värre än socker?

Jag såg denna YouTube video ”Vitamin C – Worse than sugar? (Part 1)” och titlen fångade mig, då jag har intrycket att socker är mycket skadligare än vi brukar få lära oss, och vitamin C är mycket säkrare (och att stora doser är nyttigare) än vi får lära oss.

Några detaljer som jag noterar som kan vara av intresse:

När är det värre än socker? Tuggtabletter med Ascorbinsyra (vitamin C) är frätande på tänderna. Även frukt juicer kan ha en dubbelattack på tänderna, dels syrorna (inklusive askorbin) och dels sockerarter som gör att bakterierna frodas. Väldigt viktigt att borsta tänderna i samband med tuggtabletter och juicer.  (Jag skulle tycka att ALLRA bästa vore att använda ”tand högtryckstvätt” (aka: ”mundusch” som ger inte alls rätt beskrivning) gärna med lite väteperoxid gärna följt av en knivsudd bikarbonat för att neutralisera ev. kvarvarande syra.)

Varje dos upp till 500mg (½g) Askorbinsyra ger en höjning av glutathion och immunförsvaret som räcker några timmar. Av den anledning kan det vara bra att fördela t ex. fyra ½g doser över dagen i stället för att ta 2 g vid en sittning.

Även om små doser (ev. under 70-90 mg) kan förhindra akut skörbjugg (för en i övrigt helt frisk person) så är mycket större doser lämplig för att hindra cirkulations sjukdomar som arterioskleros som är mycket besläktad med skörbjugg.

Askorbinsyra i större doser än 3-5 g /dag (det kan variera för olika personer) kan utlösa diaré och höja kroppens syrlighet, och det kan göra att kroppen tappar en del mineraler från benen. För att förhindra det kan man neutralisera syran, aka ”buffra”,  med basiska mineral.  (T.ex. jag blandar Askorbinsyra med natrium bikarbonat som reagerar och bildar natrium askorbat och bubblor av koldioxid) Det är eg. denna, icke sur, variant av vitamin C som de flesta däggdjur producera i sina kroppar. För ett djur av vår storlek producera vanliga däggdjur cirka 12 g (12000 mg) per dag, och mycket mer om de är sjuka. De neutraliserade former, askorbater, är det som används alltid vid intravenös, IV, vitamin C behandling.  Dessa buffrade vitamin C är också lämpligt om man skall ta höga oral doser av Vitamin C, annars riskerar man att de ger diaré så man hinner inte ta upp mycket.

”Rebound scurvey”, återstudsskörbjugg, är en observation att en som har brukat ta 10-12g/dag kan vid avbrott av vit C tillförsel snabbare få skörbjugg än en person som inte tar stora mängder. Därför att det lämpligt att regelmässigt variera sin vitamin C intag. T ex om man tar 10g/dag, ta tex inget på helgerna.

De vita hinnor och underskalet till citrus frukter innehåller nyttiga flavinoider som även förbättrar upptaget av vitamin C. Men om man inte har organiskt odlade citrusfrukter så är risken stor att man får i sig mera besprutningsrester om man knapprar nära skalet.

3-6g/dag är en lämplig dos för att hålla kroppen i god ordning.  Akut behandling av svåra sjukdomar kan använda 70g eller mer per dag (då som IV).

En kommentar till “Vitamin C – när är det värre än socker?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *