Varierad kost räcker?

De återkommande ”nyheter” om ”faror” och ”onödigheter” med kosttillskott, brukar avslutas med försäkran att en varierad kost av vanlig mat räcker för att ge dig allt du behöver.

Men hur är det med ”vanliga maten”?

tabell som viaser hur närings innehållet sjunker.

En annan källa med ett flertal referenser om samma trend

nämligen att vår mat har minskat sitt innehåll av de flesta mineral och vitaminer, så vi kan inte bara förlita oss på att få nog som förut med ”vanlig mat”.  Dessutom: Andra ändringar, som halter av pesticider och genmodifiering, kan innebär att vi behöver än mer av vitaminer och antioxidanter.

En kommentar till “Varierad kost räcker?”

 1. ”farliga supplement”!?

  Jag saxar från: http://newsvoice.se/2012/01/27/lakemedelsbolagen-bakom-skramselpropaganda-mot-vitaminer-och-mineraler/ :

  Nyligen presenterade Amerikanska Giftcentralen (AAPCC) sin årliga rapport. Den visar att det förekom NOLL DÖDSFALL från kosttillskott; inga dödsfall från vitamin A, B, C eller D. Det fanns heller inga dödsfall från aminosyror eller mineraltillskott.

  Och då skall man veta att över hälften av amerikanska befolkningen tar kosttillskott, och om de bara tog en enda tablett av något slag skulle det utgöra 60 miljarder doser årligen. OCH INTE ETT ENDA DÖDSFALL! Och det är definitivt inte första året med nollresultat. [1]

  Många dödsfall från mediciner

  Däremot vet man att det förekommer 104 000 dödsfall direkt från mediciner varje år i USA – och det är den officiellt erkända siffran. Flera gånger mer än vad som dör i trafiken. Det är 284 personer om dagen – ett fullastat flygplan som störtar varje dag året runt. Den inofficiella siffran, som troligen är mer sann, även om den naturligtvis kan diskuteras, pekar på skyhögt högre siffror (siffror på över 750 000 människor nämns på flera respekterade hemsidor [2]). Och mediciner skall bota!? Vi är inte emot mediciner, men när det börjar närma sig förgiftningsstadiet och man kör ner näring, då reagerar vi!

  Slut på citat.

  Jag kollade snabbt hos Amerikanska Giftcentralen (AAPCC) och hittade 2011 rapporten och jag orkade inte leta upp alla vitamin rader (det är väldigt BBBBRRREEEDDDDAAAA rader! och ”deaths” (dödsfall) finns längst till höger!) men även det året verkar det också varit 0 deaths för vitaminer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *