Tupo bloggen

Ultraljud säker?

Jag hoppas det, då det har blivit standard undersökning under havandeskap. Jag har också haft en lever ultraljudsundersökning.

Man får komma ihåg att röntgen undersökning har varit en ”säker” metod under havandeskap, men räknas inte så nu.

Från   Human Studies Condemn Ultrasound  :

”According to Jim West, who has compiled the largest bibliography of human ultrasound studies: “Unknown to Western scientists, the hazards of ultrasound have been confirmed in China since the late 1980s, where thousands of women, volunteering for abortion, thousands of maternal-fetal pairs, were exposed to carefully controlled diagnostic ultrasound and the abortive matter then analyzed via laboratory techniques.” Involving 100 scientists and 2700 mother-fetal pairs, the data from approximately 65 studies do not appear on the NIH’s Pubmed, but can be found on Chinese databases. The studies employed electron microscopy, flow cytometry, and various biochemical analysis (immuno- and histo-) with results compared against those of sham-exposed pregnant women (exposed at zero intensity). Assessing brain, kidney, cornea, chorionic villi, and the immune system, researchers determined the amount of ultrasound exposure required to produce damage to the human fetus to be very low. Jim West cites Professor

Ruo Feng of The Institute of Acoustics, Nanjing University, and editor of The Chinese Journal of Ultrasound in Medicine and Biology, and member of the World Federation of Ultrasound in Medicine and Biology: “Ruo Feng, who reviewed many of the studies, stipulated that routine ultrasound be avoided. Only if there were exceptional medical indications should ultrasound be allowed, and at minimum intensity. Sessions should be very brief, no more than 3 minutes, 5 minutes at most. Multiple sessions should be avoided because hazards are cumulative. Human studies had found sensitive organs damaged at 1 minute exposure.”

Jag har inte kollat ursprungskällorna, men tänkte lagra detta för vidare undersökning.

Kite surf träning

Jag har en Slingshot B2 och här finns en träningvideo för den:

Juni 2018 vid Smitingen.  Inte så skarp. Hade en billig vidvinkellins på telefonen:

 

Nästa steg med större power kite

en till för framtiden:

Moment man kan träna

  • ställa iordning för start
  • rycka upp
  • hålla i ”friläge” högt i vindfönstret
  • köra från sida til sida och vika uppåt när det tappa fart i kanten av vindfönstret
  • köra liggande 8 med neråt i mitten
  • köra från sida til sida och vika neråt när det tappa fart i kanten av vindfönstret. Detta leder till att linorna blir korsade, men man styr på samma sätt.  motsvarande liggande 8 men uppåt i mitten
  • korsa och ”okorsa” linor genom att rotera kroppen 360 med kite högt och armar över huvudet
  • loopa för att korsa och okorsa linorna
  • sitt på backen och dr dig upp
  • springa med kiten – skapar virtuell vind som när man surfar.

Hur man ”bodý drag” (dras igenom vatten utan bräda, ofta för att kunna komma till sin bräda om man ramlat) /upwind-body-dragging

 

Viktminskning

Denna fråga är viktig för många. Även om det är ändå värre i USA håller det på att bli verkligen besvärande här i Sverige också. Jag tänkte samla lite resurser om detta.

Undermedvetna program som gör att du äter mer än tänkt

Att äta är ett sätt att dämpa smärtsamma känslor. Så hur kommer man åt dessa känslor? Är bra sätt att ändra jobbiga känslor kan du finna här.

Tror du inte det gäller för dig? Tänk på möjligheten att du är inte medveten om det som är undermedvetet!   Jaaa…   kanske bäst att kolla.

Kosten

Här är ett föredrag av författaren till The Pleasure Trap (Njutningsfällan). I naturen har vi utvecklats med whole food (hela vegetabilier) där volymen (på grund av fiber och vatten) har varit stor och energitätheten har varit liten. Vi har känt oss  mätt, och inte blivit överviktig. Vi har också varit programmerad med njutning, i en värld av möjlig svält, att söka kaloririka saker att äta. Fetter och socker är de mest koncentrerade energikällor. Mycket av ”lockelserna” i moderna matutbudet har den onaturliga dubbelsmockan av båda fet OCH socker i många produkter.

 

Elektricitet-vatten liknelser- även för kondensator och spole

Många lärare använder liknelser för att ge en känsla för el, där man jämför med vatten.

El vatten
spänning tryck
ström flöde
ampere liter/s
ledare rör (diameter, längd)
motstånd, resistans rör med grus i
driva motor driva vattenhjul
 snabb spänningsöverföring trots låg elektron vandringshastighet  tryck i ena änden förmedlas snabbt till andra utan att vattnet rör sig speciellt

Utkast om kondensator och spole

Hade gjort detta för många år sedan men hade svårt att hitta det så jag lägger det här så länge

En applicerade tryck gör att vatten rinner från början obehindrat snabbt in i ”kondensator kulan”, men gummi membranen blir stegvis mer spänd och ger bakåt tryck tills flödet in stoppas helt.

När ett tryck appliceras på ”spole turbinen” så gör turbinens tyngd/tröghet att det bara långsamt kommer igång ett flöde. När turbinen kommer upp i varv så passerar flödet ganska obehindrat. Om applicerade trycket upphör så kommer turbinens rörelsemoment  att göra att det fortsätter att snurrar och agerar som pump så att flödet/strömmen fortsätter.

Svängningskrets, oscillator

Om man kopplar dessa enheter i en krets, så kommer de att kunna ge en svängning där energi byggs upp i elastisk energi i ”kondensator kulan” som gör att strömmen byter riktning och energin går över till ”spole turbinen” som snurrar igång och har rotationsenergi när elastiska energin har tagit slut o s v.

Undertexter till dina YouTube videor!

YouTube är en fantastisk plattform för att föra ut information. Lättåtkomligt, ljud och rörliga bilder, kan det bli bättre?

CC, Closed Captions, Undertexter, Subtitles

Kärt barn har många namn! Man kanske tänker att Undertexter är för när man tittar på filmer gjort i ett språk man inte förstår och det är jätteviktigt. Men det kan fylla andra roller också. Göra informationen tillgänglig för människor med nedsatt hörsel. Komplettera (eller förfina) det talade om det uppstod ljud otydlighet (eller ”förbättringsbara” formuleringar).

Det är nog inte alla som känner till att om det finns undertexter till en YouTube (YT) video i något (av 36 olika tror jag) språk, så kan betraktaren enkelt begära en omedelbar automatisk  översättning till något av de andra språken. Översättning är ingen enkel konst, så autoöversättningar kommer att innehålla fel, men de har blivit såpass bra att det kan vara riktigt användbara. Detta kan vara speciellt användbar för företag och organisationer som verkar internationellt.

Autotranscriptions

YouTube har ganska länge också gjort Autotranscriptions av video med engelsk tal. Det innebär att den gör en tal till text omvandling som synkas med videon. Dessa kan vara något-så-när användbar OM språket är mycket tydligt, inte innehåller många ovanliga begrepp, men i annat fall kan vara katastrofalt dåliga (om än komiska). Om man sedan försöker göra en autoöversättning därifrån är rappakalja risken betydlig!

Jag har nyligen sett att autotranscriptions börjat dyka upp även för andra språk. (mars 2018 English, Dutch, French, German, Italian, Japanese, Korean, Portuguese, Russian, and Spanish.)

Om du skall göra undertexter till en video som har en autotranscription så kan även en som har MÅNGA fel ändå vara användbar som utgångspunkt för en riktig undertext.

Hur gör videobetraktaren?

Jag har gjort en serie korta videoer på svenska om hur man kan sätta igång, påverka utseende, få översättning av undertexter till videon (Nov 2017):

Hur kan videoproducenten göra undertexter?

Jag har jobbat flera år med undertexter till en YT kanal med över 1000 videor. Över 400 av dessa har undertexter gjort av människor. Några har undertexter på MÅNGA språk, någon med  16 olika språk, och väldigt många med 3 eller mer.

Jag har dokumenterat många erfarenheter, från när jag ansvarade för undertexter i Robert Smiths engelskspråkiga kanal, av denna process här:
How to make YouTube Subtitles

Om du, ditt företag eller organisation vill ha hjälp med att göra undertexter och översättningar till era videor (och även viss video produktion och redigering) så kan jag hjälpa.  (kontakt) (betalning)