Spanska sjukans dödlighet = Aspirin?

Jag har sett tankar om detta omnämnt på t o m Smittskyddsinstitutets hemsida. Det var först idag som jag sett original undersökningen.

Men tanke på att Spanska sjukan nämns när man vill skrämma oss att vaccinera oss inför kommande pandemier, så kan det vara intressant att veta så mycket som möjligt om Spanska sjukan.  (Det tycks vara så att antalet dödsfall har överdrivits också.)

Det som slås fast är att den ovanliga dödlighetens topp sammanfaller med rekommendationer från armé läkare i USA att behandla symptomen av influensan med doser av aspirin som vi först decennier senare kom att veta var mycket skadliga och kunde, i sig, leda till den typ av dödsfall man såg då och trodde var på grund av influensan.

Ett par detaljer i artikeln som jag inte sett på andra håll:

Homeopatiska läkare, som inte använde aspirin, fick få dödsfall. Även barn som inte heller ordinerades aspirin visade någon anmärkningsvärd dödlighet.

Från 1950-1980 skedde tusentals barndödsfall i influensa och Reye syndrome som inte kunde förklaras tills studier avslöjade aspirin som huvudsakliga skurken, och aspirin varningstexter ledde till ett försvinnande av dessa fall. …   Även dödsfalls undersökningar av flera offer för fågelinfluensan visade symtom som tydde på aspirin överdoser.

Så om vi skall lära oss något av Spanska Sjukans ovanliga dödlighet är det kanske ”Akta er för läkemedel som inte använts i flera decennier!”.  Hur många narkolepsi fall hade inte den inställning, inför det nya Pandemrix, förhindrat? Hur kommer historiska erfarenheten av HPV vacciner att bli?

10 Myter om spanska sjukan

https://www.smithsonianmag.com/history/ten-myths-about-1918-flu-pandemic-180967810/

Jag skall bara sammanfatta & översätta de:

 1. Började i Spanien-nej
 2. en super virus – inte så olika vanliga – men omständigheter, i synnerhet världskriget gjorde att många drabbades
 3. Första vågen var med dödlig- nej den mellersta av de tre och den var på vintern ( jeffs fundering – influensa brukar härja mest på vintern som är då vi har minst sol och vitamin D i kroppen)
 4. Viruset dödade det flesta som fick det- nej. Ca 20% av de insjuknade dog. Det är mycket mer än för en vanlig influensa (ca 1%)
 5. Medicinsk behandling då hade liten påverkan- ev hade behandling dålig påverkan nämligen Aspirin gavs ofta i doser av upp till 30g/dag. Numera räknar vi att 4g är max dosen. Symtomen av död i ”flunsan” liknar förgiftningssymtom för aspirin.
 6. Den dominerade nyheterna- nej, myndigheterna försökte spela ner det för att förhindra panik
 7. Den ändrade utgången av WWI – troligen inte, då båda sidor drabbades
 8. Vaccination avslutade pandemin – det fanns ingen vaccín för det. Men soldater som hade utsatts för flera influensor hade bättre överlevnad än nytillkomna. Evolution gör att de allra mest dödliga varianter inte kan spridas så mycket så de blir utkonkurrerade av mindre dödliga varianter.
 9. Man har aldrig kunnat fastställa dess gen struktur- man har tagit från någon i permafrost i Alaska.  Försök sedan med möss och apor visade dess dödlighet. Det finns olika åsikter om det var bra att återskapa: Bra = mer kunskap; dålig = risk att det kommer ut.
  Aporna dog av en ”cytokine storm”. (det gör att Jeff skulle nog satsa på stor vitamin C doser!) 
 10. Man kan inte ta lärdom av det som vi kan använda nu – jo  säger artikeln ganska diffust.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *