Datorn krånglar, kan det vara RAM minnet?

Ibland kan man råka ut för att datorn låser sig eller startar om upprepade gånger. Då undrar man förstås vad det kan bero på. Det kan vara många saker som ligger bakom.

Om RAM minnet skulle vara felande länken, hur kan man kolla det?

Då RAM minnet används hela tiden när man kört igång sitt operativsystem, t ex WINDOWS så är det svårt att kolla RAM minnet.

Jag brukar i ett sånt läge köra igång en ”live CD” av någon UBUNTU variant. Man ser till att datorns bios är inställd för att boota från CD/DVD och har in CDn. När Skivan startar kom ett antal val.

  • kolla om skivan är riktig
  • kolla memory (minnet)
  • köra Ubuntu i RAM
  • installera Ubuntu till hårddisken

om man väljer att kolla minnet, kör det igång MEMTEST 86

Då börjar den lägga in och avläsa olika datamönster i minnet och kolla att det inte blir korrumperad. Jag har 4 Gb RAM på den maskin jag ville kolla nyss.  Det finns 10 olika test som den kan köra.  Jag vet inte hur länge det tog att köra hela serien, men efter 40 minuter hade det kört test 1 till 6 på dessa 4G.  Så jag uppskattar att cirka 20 minuter/Gb minne för att köra hela testet.

Det står några kontrollmöjligheter nertill i skärmen. Till exempel (c) config  och  om man trycker c kommer det en ny meny. Jag tror ett alternativ där var (4) error sum  där man kan se antalet error som hittats uppdelat i de olika testen.

Det brukar bli 0 errors  eller ganska många. 0 errors betyder att det är OK. Skulle det vara några enstaka, kanske man kan våga prova köra, men bör vara beredd på att problem kan komma. (Spara ofta! Fundera på nyköp av minne eller dator).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *