.

Mikrovågor (ugnar)

Mikrovågsugnar är väldigt populära för att det är så snabbt och enkelt att värma mat med.

Mikrovågor är eg. elektromagnetisk strålning (liksom ljus) av en viss våglängd. De används även för mobiltelefoni och Wifi och där är jag inte alls rädd för uppvärmningseffekter (om inte det gäller höga effekter t ex vid RADAR antenner). Det är däremot möjligt att mikrovågor skulle kunna vara farliga för livet genom att störa biologiska signaler. Jag stänger av wifi och mobil på natten och undviker att hålla mobil/trådlös nära huvudet, till vidare.

Jag har inte helt tagit ställning när det gäller mikrovågsugnar, men lutar åt att troligen är det ett, oftast, ofarligt sätt att värma mat.

Anledningar att låta bli

Det finns forskning, inte minst rysk och Hertel (schweiz), som har ifrågasatt säkerheten.  (Fast detta är ofta upprepad, men själva forskningen går inte att finna. Ofta är detaljerna i rapporterna som bygger på de tämligen vaga eller visar väldig brist på fysik kunskaper.) (En tråd om att ryssland INTE förbjudit mikrovågsugnar.)

Kanske vi inte skall värma mat alls (så mycket).  Det finns extrema dieter, ”raw food”,  som helt undviker värmd mat, då den bryter ner viktiga enzymer. Jag är böjd att tro att vi producerar själva de viktigaste enzymer och även de i rå mat bryts nog ner i matsmältningen. Det finns de som säger att plant enzymerna, även om de inte upptas själva, orsakar en nyttig för-smältning av maten.

”Mikrovågsvärmning av mat bryter ned vitamin B12 (t ex äldre som äter lite och mikro-värmer mat från storkök).”  från www.internetmedicin.se     (Men det lär vara så att all uppvärmning bryter ner B12 innehållet, ev. lika mycket )

Det finns en sjuksköterska som prickades för att värmt blod, inför en transfusion, med mikrovågsugn.  Blod förvaras kallt och MÅSTE värmas innan användning. Patienten dog. Om mikrovågor gjorde något som inte vanlig uppvärmning gör, så måste samma sak hända med mat.  Anti”nuke”källa  Promikro källa 

Mikrad popcorn är i påsar med en teflon beläggning (mot fettet!). Det blir mycket hett och fluorhaltiga teflonångor tränger in i popcorn.

Att man kan också värma saker, rester, i plastkärl är bekvämt, men här kan också bli en ökad överföring av saker som Bisfenol från plasten till maten)

Anledningar att använda mikrovågsugn

Jättebra att desinficera köksdukar  och svampar! (Inte hittat något som säger emot detta!)

Det finns forskning som visar att det blir mest antioxidanter kvar i mikrad mat. (Dr. greger)

Så himla lätt att värma rester! (Men man kanske skall undvika olämpliga plastkärl)

Det är ett mer energieffektivt sätt att värma. (Man behöver inte uppvärma ett kärl eller en vanlig ugn)

Det finns många bedrägliga ”försök” på nätet som ”visar faran” med mikrovågor.  När jag själv försökt göra enkla försök, har det INTE givit någon klar verkan. Det finns en vanlig tema: Om du vattnar växter med vatten som uppvärmts i mikro (och sedan kallnat) så blir växterna dålig, men inte om man använder vatten som kokts på spis. Jag tyckte det kunde vara ett försök man kunde prova. Jag tycker att vatten borde vara mindre utsatt för farlig påverkan än till exempel komplicerade proteiner, så OM t o m vatten kunde bli farlig av mikrovågning, då skulle det vara imponerande.

105_0514_Radish_mikro

”M” märkta vattnades med mikrovågat vatten. Ingen märkbar skillnad!

Jag provade att odla rädisor som gror ganska fort. Det är alltid svårt att med levande processer skapa/få helt likartade utgångslägen. Det var inte ”blind” heller, jag visste vilket vatten som var vad osv.  Så det fanns även möjlighet för omedveten påverkan utifrån mina avsikter/tron.

Men det blev ingen märkbar skillnad. Vänstra krukan med ”M” vattnades med mikrat vatten och den andra med vanligt kokt vatten.

Snopes har en artikel om detta. De provade det också med flera olika vätskor och även helt okokt vatten som kontroll. De fick inget heller. Ändå mer intressant är att de upptäckte en helt bedrägligt bild manipulation i en av de vanligaste artiklar som cirkulerar. Det är helt uppenbart att bildserien: dag 1 till dag 5 har gjorts på samma tid och att de bara har klippt bort blad stegvis från den ”mikro vattnade” plantan. Det är bedrövligt att folk har mage att skrämma folk med bedrägeri på detta sätt. Ibland kan Snopes vara indoktrinerad av pseudoskeptiker så de kan ”debunk” alternativa syn på skolmedicin, så när det gäller sånt, bör man kolla även andra källor. Men ser jag något på webben som verkar otrolig eller för bra/konstig för att vara sant brukar jag gå till Snopes först, innan jag vågar ”dela” det med andra. Önskar fler gjorde så. I vilket fall denna artikel i snopes var en pärla. De inte bara kollade andra källor. De gjorde om försöket. De kritisk granskade ursprungsartikeln. Föredömligt.

Fysik

The photon energy associated with the photons in a microwave oven at frequency 2.45 GHz is about 10-5 eV. The average thermal energy at 20°C is 0.04 eV, about 3700 times higher.

For instance, the bond-dissociation energy for one of the C–H bonds in ethane (C2H6) is defined by the process:

CH3CH2–H → CH3CH2 + H
D0 = ΔH = 101.1 kcal/mol = 423.0 kJ/mol = 4.40 eV (per bond)

Dvs en mikrovåg foton, vågpartikel, bär 0,00001 eV av energi. Det krävs cirka 4 eV att bryta en molekyl bindning. Vanlig termisk (värmerörelse) energi för en partikel vid 20 C är omkring 0,04 eV. Så rent energimässigt bör mikrovågors påverkan vara mycket  mindre än själva värmen och inte borde kunna bryta upp molekyler. Mikrovågors verkan skall vara avstämd att ge energi till vattenmolekyler så de rör sig mera och därmed blir varmare.

Jag är öppen för att tänka mig att mikrovågor kan orsaka skador i mat som inte beror på medel temperaturen, men som beror på någon resonans fenomen (förutom den tänkta, med vattenmolekyler) eller som beror på onormalt höga värden av strålningsintensitet/temperatur som skulle kunna uppstå i små bestämda punkter (Därför är det viktigt att det som värms är på ett roterande underlag!)

Hur gör jag med mikrovågsugn?

Jag slänger in disktrasan för att döda alla mikrober i den.

Jag värmer säd-värmekuddar  i den. Skönt.

Jag tillåter inte mikropopcorn i huset.   (Skulle kunna tänka mig, med viss tvekan, tillåta att mikra popcorn i påsar som man VET inte har teflon eller andra farliga ämnen i) Jag känner en viss tveksamhet till annan industriellt framställd mat som värms i sin plastförpackning, även om jag inte förbjudit det.

Om jag hade Gremlin problem, skulle jag kunna slänga in minst en! :-)

Jag kollar om någon ny forskning kan komma – där man ser att någon, som inte är helt bristande i logik eller fysikkunskaper, finner negativ påverkan -troligen på grund av ojämn energiupptag. Har du något du tycker jag borde läsa om detta?

Jag värmer gärna mina rester i vanlig ugn, i alla fall på vintern, när extra värmen i köket är bara skönt.

Jag ser till att tallriken roterar när jag värmer mat.

Om jag känner att orken är slut kan jag tänka mig värma mina rester i mikrovågsugn. (Om tillräckligt slut, även i plast!)

Jag känner mindre oro över mikrad mat (med undantag för kemikalier från uppvärmda förpackningar/kärl) efter att ägnat 6 h i sträck att gå igenom en massa sidor och utöka denna sida, som innan bara hade några lösare tankar på kanske 10 rader. En av de bästa sidor  var denna av en doktor som verkligen försöker undvika alla möjliga gifter med mera men använder mikrovågsugn, men är skeptisk till mikrovågor från bland annat mobil och Wifi.