Mat

Jag väljer i första hand vegetarisk mat. Främst av resurshushållning och djuretiska anledningar. Inte mot slakten i första hand, men att modern djurhållning ofta innebär grymt, onaturligt liv för, inte minst, grisar och hönor. Jag tror också att vegetarisk med stort inslag av rått är hälsosamt. Kalk och protein brist känns inte som problem. Omega-3 och Vitamin B-12 kan behöva kompletteras. Förmodligen äter vi (och våra husdjur) mycket mer sädbaserad mat än som är optimalt.

Mat förvaring

Torkning

Torkning har många fördelar. Liten plats och vikt. Ingen energi efter torkningen skett. Lång hållbarhet. Liten förstörelse av näringsämnen på grund av värme. Rätt sura frukter blir riktigt söta.

Mjölksyrajäsning

Surkål äter jag några matskedar nästan varje dag. Massor med nyttiga bakterier. God vitamin innehåll. Håller länge. Lätt smält. Låg energi åtgång. Lukten och smaken finns det olika åsikter om, men jag gillar det.

Glasbehållare

Dessa har ingen dålig inverkan på innehållet (Möjligen inte skydda för ljus). Plast kan vara väldigt behändigt (lätt vikt, tålig)  men jag är inte så förtjust i mjukgöringsmedel mm som kan läcka in i maten.

Matlagning

Värme

Varm mat kan kännas trevligt. Grillat luktar/smakar ”sommar fest”. Värmebehandling kan göra att vi får ut mera näring ur vissa livsmedel. Värme kan döda vissa skadliga mikrober  (t ex campolibacter som finns på rå kyckling)

Värme kan förstöra viktiga vitalämnen: vitaminer, enzymer som finns i matråvarorna. Ju högre temperaturer och längre tider desto större förstörelse. Stekning och grillning har högtemperatur och kan alstra cancerogena ämnen.

Wokning har hög temperatur, men mycket kort tid. Detta kan göra att mikrober på utsidan förgörs utan att vitalämnen inuti hinner skadas så mycket.

Kokning blir aldrig så varm som stekning. Vissa vitalämnen kan lakas ur vid kokning och gå förlorade om man inte använder spadet.

Mikrovågor är väldigt behändiga när man vill värma rester eller snabb mat. Men det som händer i maten är inte bara en uppvärmning. När kylda blodpåsar tas fram måste de värmas till kroppstemperatur innan de används för blodtransfusion. En sköterska värmde blod till kroppstemp i en mikrovågsugn. Patienten dog. Det händer mer än bara uppvärmning när man värmer i mikrovågsugn! Livsviktiga molekyler skadas uppenbarligen. Vad innebär det för mat?

Teflon och andra non-stick beläggningar gör att ytan blir lättdiskad och man behöver mindre fett/olja vid stekning, men speciellt vid upphettning släpper de fluorhaltiga skadliga ämnen till maten. Påsarna till mikropopcorn har en Teflon beläggning som skall hindra fett från att läcka ut.  Dessa kan nå höga temperaturer med påföljande gas utsläpp till popcornet!

Bröd

Jag älskar bröd. Samtidigt kan jag tänka mig att helt sluta med det om jag skulle hamna i en akut hälsokris (som cancer). Sädbaserade mat har ändrat en massa i vår kropps inre balans av kemiska ämnen, t ex socker nivåer och omega 6/3 balans.

Jag bakar 3-4 limpor i veckan i en bakmaskin. En hel sida om bakmaskin
Jag räknar att det kostar 14,49 kr/kg och 7 min / limpa i arbete (Inkluderar även maskinen, el, men ej tid för inköpen, då det är nog ganska likt för bröd eller ingredienser).  Men för att nå den låga tiden, skall du göra 7 uppmätta satser (utan vätska) på en gång. En hel sida om bakmaskin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *